Sarcina este o perioadă minunată în viaţa femeii, o perioadă de noi emoţii, sentimente şi descoperiri. Schimbări semnificative se produc şi în sfera relaţiilor intime. Ce atitudine trebuie să luăm faţă de acestea? Ce vrea bărbatul? Este oare periculos să facem sex în timpul sarcinii? Vom încerca să răspundem la aceste şi alte întrebări care frământă multe cupluri căsătorite.

Regulile de sex în funcţie de trimestrul de sarcină

Primul trimestru: dorinţe şi posibilităţi

Vom începe cu lucrul cel mai important pentru femeie – dorinţa. Aici totul este foarte individual. Potrivit statisticelor existente, doar în cazul a două din zece femei atracţia sexuală creşte sau rămâne aceeaşi. La majoritatea femeilor, libidoul scade în primul trimestru. Şi asta pentru că viitoarea mamă se adaptează treptat noului său rol. Organismul este suprasolicitat. Deseori femeia este extenuată, apatică, somnoroasă, extrem de emoţională, plângăreaţă, iritabilă. În această situaţie, este greu să ne imaginăm că apropierea fizică îi provoacă mare plăcere. De aceea bărbaţii trebuie să manifeste înţelegere şi să se umple de răbdare.

Există şi situaţii diferite: dorinţa nu lipseşte, însă lipsesc posibilităţile. Piedici devin contraindicaţiile medicale – atât pe durata întregii sarcini, cât şi cele care apar periodic.

Ginecologii recomandă cuplurilor să evite contactele fizice dacă există riscul de întrerupere a sarcinii (avort), şi anume:

  • în caz de inserţie joasă a corionului, hematoame retroplacentare, retroamniotice;
  • în caz de inserţie joasă a placentei;
  • în caz de tonus uterin, dureri în partea de jos a abdomenului;
  • în caz de insuficienţă istmico-cervicală (col uterin scurt şi/sau deschidere a cervixului, cusături pe colul uterin).

Repaosul sexual trebuie respectat şi în caz de infecţii transmise pe cale sexuală, la femeie sau la partenerul ei, în perioada tratamentului; polipi ai colului uterin, erozii, care cauzează hemoragii de contact în timpul actului sexual.

Dacă însă începutul sarcinii decurge favorabil, contraindicaţiile lipsesc şi viitoarea mamă se simte  bine, nu există nici un fel de tabuuri pentru viaţa sexuală.

Sunt periculoase pentru sex acele zile în care, de obicei, vine menstruaţia: organismul obişnuit cu schimbările ciclice poate recepta contracţiile uterului ca un semnal de golire a acestuia.

Regulile de sex în funcţie de trimestrul de sarcină

Trimestrul doi: cea mai bună perioadă pentru sex

În această perioadă multe temeri şi frici au rămas în urmă. Femeia practic s-a obişnuit cu situaţia sa, care începe să îi aducă emoţii pozitive. Acum începe să simtă primele mişcări ale micuţului, vede cum, în sfârşit, îi creşte burtica.

Medicii au o atitudine destul de binevoitoare faţă de sexul în această perioadă, desigur în cazul lipsei de contraindicaţii. Se consideră mijlocul sarcinii este perioada cea mai potrivită pentru sex. Partenerii au posibilitatea să se bucure de noi senzaţii, să fie grijulii unul cu altul, să se obişnuiască cu noul lor statut. Femeia se simte deosebit de liber. Burta nu este încă prea mare, de aceea nu o împiedică să practice poziţiile preferate şi altele mai neobişnuite. Toxicoza a trecut, iar plăcerea de la apropierea fizică este împlinită, în această perioadă, de cea sufletească.  

Trimestrul trei: naşterea este tot mai aproape  

Copilaşul din burta mamei creşte cu fiecare zi. Şi, într-o zi, femeia începe să aibă dificultăţi de respiraţie, greutate în picioare şi dureri lombare, iar burta tot mai mare nu îi mai permite să fie la fel de mobilă. Aceasta înseamnă că a venit trimestrul trei.   

Viitoarea mamă începe să simtă o nelinişte tot mai mare când se gândeşte la naştere. Starea psihică şi fizică a femeii (creşterea greutăţii, durerile de spate şi alte simptome) limitează, în această perioadă, viaţa sexuală, din cauza incomodităţii în mişcări şi fricii de a dăuna micuţului. Pentru multe femei contactele fizice devin o obligaţie peste puterile lor, şi în această situaţie partenerul trebuie să dea dovadă de mult tact. Trebuie să ţinem cont de faptul că în această perioadă femeia are nevoie de atenţie şi grijă, iar bărbatul trebuie să se transforme din partener sexual în partener de viaţă.

Regulile de sex în funcţie de trimestrul de sarcină

Însă uneori femeile se simt foarte bine indiferent de termenul de sarcină şi nu este împotriva relaţiilor sexuale. Nu trebuie să vă limitaţi şi să vă faceţi griji pentru copil. El, desigur, nu ştie ce anume se întâmplă în lumea exterioară. Fătul este protejat de uter, organ muscular, fiind înconjurat de lichid amniotic. Colul uterin şi dopul cervical protejează bine toate căile care duc la copil. Unicul lucru pe care îl simte micuţul este că mama se simte bine, de aceea şi el primeşte plăcere (desigur, nu sexuală).

Cercetările în cadrul cărora au fost comparaţi copiii născuţi de femeile care au manifestat activitate sexuală în cursul sarcinii şi cei născuţi de femeile care au renunţat la sex la o anumită etapă a sarcinii, nu au arătat nici un fel de deosebiri semnificative în ceea ce priveşte indicii de sănătate ai nou-născutului.

Ce vrea bărbatul?

Nu uitați că soțului femeii însărcinate îi este și mai greu decât acesteia. Bărbații suportă foarte greu schimbările din corpul și psihicul soției, multe lucruri i se par  inexplicabile. Deseori, imediat după conceperea copilului, partenerul simte că jumătatea lui a rămas satisfăcută primind de la el copilul. Frica de a devein inutil  devine una dintre cele mai puternice emoții pentru sexul puternic, care, în situația dată, se simte incapabil să schimbe ceva sau să-și ajute iubita. 

Regulile de sex în funcţie de trimestrul de sarcină

Îndepărtarea sexuală a bărbatului în perioada sarcinii poate fi motivată de faptul că acesta se teme să nu-i facă vreun rău soției sau să-i provoace  incomodități. Iar femeia interpretează aceasta ca refuzul sau inacceptarea acestuia de a face dragoste anume cu ea. Iată de ce este important să discutați despre emoțiile și trăirile voastre: e atât de important să vă înțelegeți. 

E bine când și medicul, și soții spun sexului „da”, desigur, e mai complicat atunci când există contraindicații sau scade dorința femeii și trebuie să încetați contactul fizic, cu atât mai mult că această perioadă poată să dureze – uneori pericolul de avort spontan se menține toată sarcina. Principalul e să vă  înțelegeți reciproc  și să puteți găsi un compromis. Căci dacă există iubire, atunci din orice situație există ieșire din situație.

Sursa