mamaplus

Recomandarea epidemiologului: ”Dacă aveți febră, mergeți la medic. Lăsați sfaturile nașei sau ale cumătrei”

-
//
22.11.2019

Vremea s-a răcit brusc și simțitor, astfel încât este absolut necesar să fim informați din timp despre pericolul virusului gripal, care se răspândește destul de rapid. Cum să ne comportăm corect în situația în care avem febră și simțim primele simptome, a vorbit în cadrul unei emisiuni radio Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere Epidemiologică a Gripei și Infecțiilor respiratorii acute a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Gripa poate fi fatală pentru copii, femeile însărcinate și bolnavii cronici. La primele simptome ale gripei este indicat să nu apelăm la automedicație și să ne adresăm de urgență la medicul de familie.

”Dacă avem febră și stări astenice, atunci rămânem acasă și chemăm medicul de familie. Nu trebuie să interacționăm cu persoane sănătoase. Până vine medicul, consumăm multe lichide, nu administrăm medicamentele pe care le avem în trusa medicală sau pe care ni le recomandă cumătra sau nașa. Nu ne ocupăm de automedicație. Medicul va veni și ne va prescrie tratamentul corect”, susține Ștefan Gheorghiță.

Dacă unul din membrii familiei a contractat virusul gripal, este indicată respectarea unor reguli stricte de igienă.

”Bolnavul va sta într-o cameră separată și va purta mască pentru a nu infecta și alți membri ai familiei. Masca trebuie schimbată o dată în trei ore. Încăperea trebuie să fie curată și aerisită. Pentru menținerea curățeniei, recomandăm utilizarea dezinfectanților. Bolnavul nu va ieși în locuri publice, nu va face vizite, va sta la cald și va consuma multe lichide”, a mai adăugat Ștefan Gheorghiță.

Menționăm că în anul 2018, 32 de persoane din Moldova au decedat din cauza complicațiilor virusului gripal.