Fiind una dintre acele boli care pot rămâne „tăcute” timp de mulți ani, este important să știm care sunt principalele simptome inițiale ale diabetului. Diabetul se declanșează din cauza creșterii nivelului de glucoză din sânge, fie pentru că organismul nu produce suficientă insulină ca să o proceseze, fie pentru că a devenit rezistent la această substanță. Efectele diabetului sunt resimțite treptat, iar acesta este deseori confundat cu alte boli răspândite.
Oboseala
Carența de insulină sau rezistența la acest hormon împiedică celulele să absoarbă toată glucoza de care organismul are nevoie pentru a-și îndeplini funcțiile. Drept consecință, survine o senzație intensă de oboseală fizică și mentală, care persistă până când pacientul se odihnește. Factori precum câștigul excesiv în greutate, obezitatea, deshidratarea și dezechilibrarea tensiunii arteriale pot, de asemenea, sta la baza acestui simptom.
Tulburările de somn
Un nivel dezechlibrat de glucoză în sânge a fost asociat cu principalele tulburări de somn și cu oboseala frecventă. Pacienții cu diabet de tip 2 tind să întâmpine dificultăți în a adormi sau experimentează întreruperi atunci când încearcă să se odihnească. Totodată, persoanele care obțin mai puțin de 6 ore de somn pe noapte prezintă un risc crescut de a suferi de diabet.
Uscarea gurii și senzația de sete
Glucoza este unul dintre principalii combustibili ai organismului uman. Dacă ea nu este utilizată adecvat, pacientul poate experimenta deshidratare. Această problemă afectează activitatea tuturor celulelor din corp, alterând producția de salivă și provocând uscarea limbii și senzația de sete.
Urinarea frecventă
Prezența excesivă a glucozei în sânge obligă rinichii să lucreze de două ori mai mult pentru a o putea filtra. Deoarece aceste organe sunt supraîncărcate, pacienții sunt nevoiți să meargă la toaletă mai des. Glucoza în exces împiedică filtrarea corectă a toxinelor și afectează activitatea sistemului urinar.
Infecțiile urinare
Pe lista de simptome inițiale ale diabetului se numără și infecțiile urinare frecvente și de durată. Acestea se declanșează deoarece creșterea nivelului de glucoză în sânge slăbește sistemul imunitar. Drept consecință, este redusă producția de anticorpi, iar corpul devine mai vulnerabil atacurilor virusurilor, ale bacteriilor și ale ciupercilor.
Vindecarea lentă a rănilor
Rănile superficiale și ulcerațiile pielii care se vindecă foarte greu (sau deloc) reprezintă un simptom clar al acumulării de glucoză în sânge. Diabeticii trebuie să aibă mare grijă deoarece, dacă nu se tratează adecvat, leziunile cutanate pot provoca complicații care necesită îngrijire medicală.
Problemele la nivelul picioarelor
Picioarele constituie regiunea corpului care poate manifesta cele mai vizibile simptome inițiale ale diabetului. Aceste semnale de alarmă constau în mare în probleme circulatorii și retenție de apă. Uneori, atunci când diabetul nu este ținut sub control, capetele nervilor picioarelor se deteriorează, ceea ce provoacă amorțeală și o senzație constantă de furnicături.
Vederea încețoșată, pe lista de simptome inițiale ale diabetului
Deshidratarea corpului din cauza acumulării de glucoză poate provoca probleme de vedere. Scăderea nivelului fluidelor afectează retina și abilitatea sa de a focaliza, ducând la vedere încețoșată.
Anxietatea asociată alimentației
Atunci când glucoza nu penetrează adecvat celulele, cantitatea de „combustibil” de care organele au nevoie pentru a funcționa este redusă. Această situație provoacă „confuzie” pe plan intern, drept pentru care organismul îți transmite că trebuie să mănânci pentru a obține mai multă energie. Acest lucru înseamnă că vei experimenta o senzație de foame însoțită de anxietate până când glicemia se va regla.
Pielea deshidratată
Starea pielii poate oferi indicii cu privire la diabet. În cazul diabeticilor, deshidratarea acestui organ este o neplăcere foarte frecventă, la baza căreia stau problemele circulatorii. Desigur, nu te alarma dacă nu observi și alte simptome asociate diabetului. Deshidratarea pielii poate fi provocată de diverse boli.