Statisticile spun că gripa și infecțiile respiratorii acute constituie 95 la sută dintre toate bolile infecțioase din lume. Potrivit medicilor, bolnavii sunt periculoși pentru persoanele sănătoase în primele trei-patru zile ale maladiei.
Termenul de „boală respiratorie acută” sau „infecție respiratorie virală acută” (IRVA) cuprinde un număr mare de boli, care, în cazul a 90 la sută, sunt provocate de mai multe tipuri de virusuri.
Transmiterea virusurilor se manifestă pe calea aero-picături: prin tuse, strănut sau vorbire, prin contact apropiat și indirectă: prin mâini, obiecte proaspăt contaminate cu secreții, apă din bazine. Perioada infecțiilor respiratorii durează de la patru până la nouă zile după ce se instalează remisia. Doar la copiii cu imunitate suprimată și de vârstă fragedă pot apărea consecințe, cum ar fi otitele, sinuzitele, bronșitele, pneumoniile.
Cum se manifestă gripa
Gripa reprezintă o boală infecțioasă cauzată de mai mulți viruși gripali de tip A, B, C, în prezend fiind predominant virusul A. Infecția se caracterizează prin apariția bruscă a febrei până la 39-40 de grade, frisoane, dureri musculare și articulare, tuse seacă, guturai și dureri de cap.În cazuri grave, pot fi prezente și alte simptome – amețeli, insomnie sau somnolență, moleșeală, zgomot în urechi, vomă, stare de colaps sau leșin, la copii maladia poate fi însoțită de convulsii.
În sezonul rece 2018-2019, în Moldova au fost înregistrate două cazuri de deces din cauza virusului gripal. Victimele sunt două femei, în vârstă de 54 și de 63 de ani.
Pentru evitarea cazurilor grave de îmbolnăvire, populația este îndemnată să se adreseze la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. De asemenea, este benefică evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare, în special pentru femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat.
Este bine să folosim măștile medicale dacă în casă avem un bolnav de gripă. De asemenea, spălatul pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii poate preveni îmbolnăvirea cu gripă.
Persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic sunt îndemnate să evite aglomeraţiile: spectacole, transport în comun, competiţii sportive, congrese, conferinţe.
Sursa: sputnik.md