Formarea de pietre la rinichi și infecțiile urinare sunt principalele cauze ale mucusului în urină. De asemenea, culoarea urinei poate oferi indicii importante despre starea de sănătate a unei persoane. La femei, vaginul este situat destul de aproape de uretră, din care, pot cădea bucăți de țesut epitelial, sub forma unor secreții mucoase. În acest caz, mucusul este detectat în urină într-o cantitate mică.
Mucusul în urină în cantități mari apare, de obicei, în cazul bolilor infecțioase și inflamatorii ale sistemului genito-urinar. De regulă, în același timp, la o femeie apar durerile în zona abdomenului.
”Filamentele de mucus apar, în număr mic, în urina normală. Numărul lor poate crește iîn inflamația sau iritația tractului urinar. În acest caz este recomandat un consult urologic. Tractul urinar poate fi inflamat/iritat în caz de infecție (când și manifestări gen usturimi la urinat, micțiuni dese și reduse în volum) sau calculi/nisip renal/vezical,” a explicat medicul de familie, Petre Mureșan.
Dacă pe lângă mucus în urină apar și alte impurități, precum puroiul și sângele, care au un miros neplăcut, trebuie să știi că există posibilitatea că suferi de o boală gravă.
Culoarea urinei
- Incoloră, transparentă – Bei foarte multă apă și este posibil să fie nevoie să mai reduci consumul de apă;
- Crem, culoarea paiului – Ești sănătos și te hidratezi bine;
- Galben transparent – Este normală, nu ai de ce să-ți faci griji;
- Galben închis – Este normală, însă trebuie să bei mai multa apă;
- Culoarea chilimbarului sau a mierii – Nu bei suficientă apă;
- Maronie – Poți avea o boală hepatică sau ești deshidratat sever. Bea apă și mergi la medic dacă persistă;
- Roz sau roșiatică – Nu este ceva grav dacă ai mâncat recent sfeclă roșie, afine sau rubarbă. Însă este posibil să ai sânge în urină. Trebuie să mergi la medic pentru a vedea dacă ai o boală renală, tumoră, infecție, probleme ale prostatei sau chiar intoxicație cu mercur;
- Portocalie – Este posibil să nu bei suficientă apă. Poate fi de la un colorant alimentar sau să ai o boală hepatică sau la vezica urinară. Mergi la medic;
- Albastră sau verde – Este ceva aparte. Există o boală genetică rară care transformă culoarea urinei în verde sau albastru, ceea ce pot face și anumite bacterii din urină. Cel mai probabil este un colorant alimentar sau un efect al unui medicament. Nu te panica, mergi la medic.
- Acidulată sau spumoasă – Poate semnala un exces de proteine în organism sau probleme renale.
Alimentele, băuturile și medicamentele consumate pot schimba culoarea urinei.