O pneumonie care nu este tratată sau e tratată necorespunzător poate afecta inima? Cât de periculoase pentru inimă sunt infecțiile la nivelul dinților, dar și cele din sfera ORL? Află în continuare părerea specialiștilor.
Pneumonia (o infecție pulmonară) este o afecțiune gravă, frecventă, necesitând adesea spitalizare. Uneori este soldată cu complicații dintre cele mai severe, mai ales atunci când afectează pacienții vulnerabili precum cei vârstnici sau cei care prezintă boli cronice cardiovasculare.
Chiar și atunci când este adecvat tratată (nemaivorbind de situațiile de tratament incorect), poate determina agravarea bolilor cardiace mai vechi sau declanșarea unei boli cardiace acute. Aproape toate bacteriile (și inclusiv unele virusuri precum cel gripal) care determină pneumonie pot afecta și inima. Studii recente au arătat că cel puțin un sfert din pacienții internați în spital pentru tratamentul unei pneumonii pot suferi o complicație cardiacă (de exemplu: agravarea insuficienței cardiace, afectarea funcției mușchiului cardiac, ritmuri cardiace anormale, declanșarea unui infarct miocardic). Această situație este foarte amenințătoare pentru pacient.
Pneumonia trebuie deci recunoscută foarte repede și tratată corect, dar tratamentul antibiotic trebuie ales doar de medic, pentru că unele antibiotice pot agrava boala cardiacă. Pe de altă parte, foarte eficientă este prevenția prin vaccinarea antigripală pentru că are chiar și rol protectiv cardiac.
Infecțiile dentare sunt printre cele mai frecvente cauze pentru infecții ale valvelor inimii. O igienă dentară corectă și tratamentul prompt al infecțiilor dentare (inclusiv prin extracții ale dinților când este necesar) sunt esențiale pentru a preveni complicații catastrofale cardiace. Infecțiile dinților se transmit foarte ușor în sânge, iar organul cel mai afectat este inima. Cei mai vulnerabili sunt pacienții cu boli mai vechi ale valvelor inimii, boli înnăscute ale inimii sau cei care prezintă dispozitive implantate la nivelul cordului. Pe de altă parte, inflamația gingiilor (parodontoza) întreține inflamație în tot organismul și contribuie, în timp, la dezvoltarea de boli ale vaselor inimii.
Riscul de afectare a cordului este important și în cazul infecțiilor din sfera ORL și în mod special pentru faringo-amigdalita determinată de streptococ. Boala cardiacă reumatismală reprezintă afectarea directă a inimii după o astfel de infecție. În ultimii ani, pentru că astfel de infecții au început să fie foarte repede și corect tratate, această boala a devenit rară.
În general, nicio infecție din organism (și mai ales cele respiratorii și dentare) nu trebuie neglijată și trebuie tratată corect, conform indicațiilor medicului.