Pietrele la rinichi, în termeni medicali „urolitiaza”, apar în contextul tulburării metabolice. Această problemă neplăcută este des întâlnită și în rândul femeilor însărcinate, fiind o gravă amenințare atât pentru sănătatea mamei, cât și a copilului.
Dimensiunile acestor pietre (calculi) variază de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri. Prin urmare, ele traversează tractul urinar (ureter, vezică, uretră) și împiedică, astfel, eliminarea urinii.
Cauzele urolitiazei în sarcină: dezvoltarea anormală a sistemului urinar; nivelul ridicat de calciu în organism; alimentația incorectă; predispoziție genetică; lipsa de vitamine; consumul dezechilibrat de lichide; modul de viață sedentar.
Simptome: febra; retenția urinară; dureri și colici în regiunea lombară (senzații dureroase care pot provoca nașterea prematură); schimbarea culorii urinei etc.
Semnele apariției pietrelor la rinichi în timpul sarcinii se pot manifesta în orice moment. De aceea, viitoarea mămică trebuie să solicite neapărat ajutor medical.
Cum este afectat fătul?
În cazul în care femeia, până a rămâne însărcinată, a suferit de urolitiază, în timpul sarcinii pot apărea anumite complicații.
Durerile renale puternice, însoțite de febră ridicată, pot provoca avort spontan. De asemenea, în funcție de gravitatea ei, urolitiaza poate infecta placenta și fătul, iar stagnarea urinei, observată în rândul femeilor însărcinate, duce la pielonefrită - o infecție a rinichilor.
Tratament:
Pentru a nu se îmbolnăvi, soluția ar fi ca, în procesul de planificare, viitoarea mamă să elimine pietrele din rinichi, înainte să aducă pe lume un copil (în cazul în care femeia suferă de această afecțiune). Pietrele la rinichi pot fi depistate la ecografie, iar măsurile de prevenție diferă de la caz la caz.
Totodată, cele nouă luni de sarcină trebuie să decurgă sub supravegherea medicilor, care recomandă femeilor gravide anumite diete, plante medicinale și tratamente medicamentoase bazate pe ingrediente naturale. Nu toate plantele sunt indicate în perioada de sarcină, întrucât pot afecta negativ bebelușul.
Urologul este medicul specialist care monitorizează starea de sănătate a mamei, dar și a fătului. Pentru cazurile extrem de grave, se recomandă intervențiile chirurgicale.
În general, trebuie de urmat un tratament corect care să ajute la eliminarea acestor pietre, în funcție de vârsta sarcinii: antialgice, antispastice, antiinflamatorii, toate recomandate de medic.
Orice medicament administrat femeii gravide trebuie analizat cu mare grijă, deoarece poate afecta dezvoltarea bebelușului.