mamaplus

Persoanele care fac forma ușoară de COVID-19 pot avea o protecție imunitară durabilă

0
//
26.05.2021

După mai multe luni de la recuperarea după o formă uşoară de COVID-19, persoanele continuă să aibă celule imunitare în organism care creează anticorpi împotriva SARS-Cov-2. Despre aceasta relatează un studiu realizat de Universitatea Washington din St. Louis, relatează EFE.

Studiul publicat luni în revista Nature sugerează că inclusiv cazurile uşoare de COVID-19 le oferă celor care au suferit boala o protecție durabilă de anticorpi, fiind posibil ca "o formă repetată a bolii să nu fie atât de frecventă". Autorul principal al studiului Ali Ellebedy, de la Universitatea Washington, reaminteşte într-un comunicat că toamna trecută s-a informat că anticorpii scad rapid după infecție, fapt interpretat de mass-media că imunitatea nu este de durată.

Expertul a subliniat însă că este vorba de o interpretare eronată a datelor.

Este normal ca nivelul de anticorpi să scadă după o infecție acută, dar nu scad la zero, ci se stabilizează. În acest caz, a spus el, au fost găsite "celule producătoare de anticorpi la persoane chiar şi după 11 luni de la primele simptome.

"Aceste celule vor trăi şi vor produce anticorpi tot restul vieții persoanelor. Este o dovadă solidă a unei imunități durabile", a explicat expertul. În timpul unei infecții virale, celulele imunitare producătoare de anticorpi se înmulțesc rapid şi circulă prin sânge şi duc la o creştere explozivă a numărului de anticorpi. Odată rezolvată infecția, majoritatea acestor celule mor iar nivelul de anticorpi din sânge descreşte.

Totuşi, o mică populație de celule producătoare de anticorpi, numite celule plasmatice cu viață lungă, migrează spre măduva osoasă şi se instalează acolo, de unde secretă continuu niveluri scăzute de anticorpi în fluxul sangvin pentru a ajuta corpul să se protejeze la o altă întâlnire cu virusul, se arată în comunicat.

Pentru a verifica dacă persoanele care au suferit cazuri uşoare de COVID-19 au celulele plasmatice de lungă durată împotriva SARS-CoV-2, cercetătorii au prelevat mostre de sânge la interval de trei luni, începând după o lună de la primele simptome.

Majoritatea participanților la studiu au suferit forme uşoare de COVID-19, doar şase având nevoie de spitalizare.

Cercetătorii au obținut mostre de măduvă osoasă de la unii participanți, precum şi mostre de la 11 persoane care nu trecuseră prin boală. Cum se aşteptau, nivelurile de anticorpi din sânge au scăzut rapid în primele luni după boală iar apoi s-au stabilizat, unii anticorpi fiind detectabili chiar şi după 11 luni de la boală.

De asemenea, 15 dintre cele 19 mostre de măduvă prelevate de la persoanele care trecuseră prin boală conțineau celule producătoare de anticorpi îndreptați special împotriva coronavirusului.