mamaplus

Pediatrul Mihai Craiu atenționează: „Aerul condiționat poate răspândi coronavirusul”

-
//
15.07.2020

Medicul pediatru Mihai Craiu avertizează asupra pericolului folosirii aerului condiționat în spațiile închise în care sunt pacienți infectați cu COVID-19. Aerul condiționat poate răspândi coronavirusul, atenționează doctorul într-un interviu.

„Dacă nu respectăm regulile, un spital s-ar putea transforma uşor într-un focar de COVID-19. Ce înseamnă transforma uşor? Să dăm nişte repere: în primul rând, dacă nu se respectă protocoale de triaj şi de circuite, o persoană aparent sănătoasă, care vorbeşte, aşa cum vorbim noi la această distanță, dacă nu poartă mască, poate transmite celor din jur noul coronavirus. Problema cu acest nou coronavirus este că simptomele apar, în medie, după 5-6 zile de la infectare. Deci, un personal medical care vine la serviciu în ture, 5-6 zile, cu potențial de contagiozitate mare, poate transforma o secție sau o anumită zonă într-un focar. În spitale pediatrice riscul este mai mic şi întotdeauna riscul unui spital este la fel de mare ca riscul comunității în care se află acel spital. Cu alte cuvinte, să spunem, un spital din Banat, în momentul acesta, este mai puțin riscant să devină un focar de infecție versus un spital din Prahova. Deci, transmiterea comunitară este paralelă cu numărul de pacienți infectați asimptomatici şi, deci, paralelă cu riscul ipotetic de a transmite virusul de la cineva care nu pare că este bolnav.

Într-un spital COVID, prin reglementare, pacientul trebuie să poarte echipamente de protecție, în funcție de nivelul de pericol unde se află. Şi aici există regulamente foarte clare, făcute de Institutul Național de Sănătate Publică. Dar, prin prisma ultimelor evoluții, trebuie spus că riscul a crescut. De aceea, tuturor celor care lucrează în aceste zone li s-a transmis, ca precauție, să poarte masca în toate spațiile din interiorul acelei instituții, chiar dacă sunt desemnate ca spații libere de COVID. O să şi vedeți că urmează un update al autorităților, care vor preciza că trebuie să luăm măsuri suplimentare în zonele care au astfel de pacienți.

În spații larg deschise şi ventilate riscul este foarte mic. Dar, întrucât, în curte, oamenii ies la o țigară şi nu stau cu masca pe față când fumează. Sau ies să stea de vorbă, pur şi simplu, pentru că vor să ia o gură de aer, că au transpirat îngrozitor şi nu mai suportă masca, ar trebui să respecte distanțarea socială. Deci, trebuie să stea la distanță de altă persoană fără mască din curtea respectivă. Pur şi simplu, din aer, nu luăm în spații deschise. Dar, în tot ceea ce înseamnă spații închise, chiar dacă în acea cameră nu e o persoană bolnavă, trebuie să purtăm mască!

Pentru că virusurile sunt transportate de la un pacient infectat la un sănătos cu ajutorul acestor particule de salivă, care sunt de două feluri: sunt droplets sau picături, cele care se şi văd când strănutăm sau tuşim şi care nu pot să plutească în aer, ci cad în nişte secunde sau zeci de secunde la podea sau, în fine, pe suprafețe. Şi e periculos dacă atingem cu mâna şi ducem mâna la ochi. Dar, la un pacient care vorbeşte, aburul, micul condens, care conține particule microscopice de salivă, cu dimensiuni de ordinul sub un micron, acestea pot să plutească mai multe zeci de minute sau ore în camera în care a fost o persoană infectată. De aceea, cred că toate aceste spații publice închise în zone medicale COVID trebuie aerisite generos, trebuie să deschidem geamurile, să deschidem uşile, pentru a nu permite stagnarea unei atmosfere. De altfel, şi Organizația Mondială a Sănătății recomandă chestia asta. Şi, în cazul în care spațiul este închis, trebuie să evităm folosirea sistemelor de aer condiționat în spațiile în care există aceşti bolnavi, ca să nu răspândim virusul. E foarte dificil cu temperatura asta, de aceea, în cazul în care se foloseşte orice fel de climatizare, ori medicală, ori centrală, trebuie folosită masca!

În toate spațiile în care sunt pacienți bolnavi nu trebuie să se folosească aerul condiționat! Deci, în toate spațiile în care pacientul face o procedură: fie că merge la laborator, fie că e examinat ORL, fie că e intubat.

Pentru că, în cursul unei proceduri, fie că plânge copilul, fie că strănută adultul, se răspândesc în aer aceste particule, despre care am zis că pot să stea zeci de minute în aer. Şi, dacă dăm drumul la aerul condiționat, cum am fi noi în această cameră, vom duce particulele în următoarele 30 de minute în hol. Oamenii vor şti că acolo nu a fost nimeni sau nu a făcut sau asistenta iese din cameră şi îşi scoate masca, pentru că a ieşit din camera în care a făcut procedura. De-asta aerul condiționat poate să contamineze şi camera sau holul de lângă. În cazul în care dăm drumul la climatizare, dar cu uşile închise, respectând protocoale - sunt protocoale foarte clare făcute, fiecare instituție şi-a făcut prin regulament intern ce şi cât este permis”, explică dr. Mihai Craiu.