mamaplus

Pediatri: Hrana oferită copiilor în parc poate crește riscul de toxiinfecție severă

-
//
01.03.2021

Nu vă plimbați cu mâncarea după copil și renunțați la gustările inutile - sunt recomandările pediatrilor care afirmă că o asemenea porție mică - adică 3-4 biscuiți, să zicem - echivalează cu 200 de calorii. Într-un an de zile am putea vorbi despre kilograme în plus. Hrana oferită în parc crește riscul de toxiinfecție severă, iar în copilărie, aceste episoade pot necesita inclusiv tratament la terapie intensivă.

”Dacă un copil mănâncă în fiecare zi în plus 200 de calorii constant peste necesarul lui, 200 de kilocalorii pe zi într-un an înseamnă 10 kilograme în plus şi nu din foarte mult, din 3 biscuiți”, susține Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog.

În parc, e imposibil ca un copil să respecte reguli de igienă. Aşa pot apărea toxiinfecții severe. Tot toxinfecție poate apărea de la alimente preparate insuficient. Şi de la frunze de salată spălate puțin sub jet de apă. Conțin cei mai mulți paraziți.

”Gătirea cărnii la grătar e nepermis în primi 2 ani de viață pentru că nu se pătrunde suficient termic carnea. Nu spălăm carne crudă şi stropim toată bucătăria şi ustensilele de hrană ale copilului cu carne crudă, ne ştergem pe o cârpă şi îl luăm în brațe pe copil. Fructele și legumele sunt pline de pesticide în depozite, ar fi bine să fie îndepărtată coaja, în coajă sunt multe vitamine, dar şi pesticide”, afirmă Iolanda Viviseco, medic primar pediatru.

Până la 3 ani, se dezvoltă sistemul digestiv, sistemul renal al copilului. Sistemul imunitar îşi închide creşterea abia la 12 ani. În acest timp, toate alimentele pe care le primeşte copilul dezvoltă şi o reacție imună.

Nu are cum să recunoască aditivii şi nici substanțele pentru gust adăugat, iar hrana din primii ani are impact pe toată viața, ne spun studiile. De aceea, medicii vă recomandă să îi dați copilului doar alimente de bază, neprocesate inițial în comerț, de tipul mezelurilor, prăjiturilor ori sucurilor.

”Toate dulciurile din comerț conțin grăsimi saturate, afectează sistemul cardiovascular. Striurile de colesterol se formează din primi ani de viață, din copilărie. La ora actuală sucul din fructe nu mai face parte din alimetația sugarului și sub nici o formă a copiilor. Când se transformă în suc, copilul va lua o cantitate mare de zahăr, un copil de 1 an va putea să bea sucul de la o portocală, dar nu va mânca o portocală. Acest zahăr se absoarbe rapid în organism şi predispune copilul la diabet la vârsta adultă, vorbim de împac pe termen lung”, conchide Iolanda Viviseco, medic primar pediatru.