Atunci când suspectezi o inflamație la nivelul urechilor copilului, este foarte important să te adresezi de urgență la medic, mai ales dacă cel mic nu are poftă de mâncare, vomită des sau chia acuză febră și frisoane. Totodată, părinții sunt sfătuiți să nu stabilească diagnosticul de sine stătător, pentru că e un risc foarte mare ce pune în pericol sănătatea copilului. Consultă un medic dacă suspectezi orice infecție și completează tratamentul cu câteva remedii care ajută la ameliorarea durerii și inflamației urechilor copilului.

Aplicarea uleiurilor naturale și a infuziilor din plante

Unele ierburi, cum ar fi menta, oregano, lavanda sau mușețelul, au un efect analgezic, antiseptic și antiinflamator. Procedura constă în pregătirea unei infuzii și înmuierea unui tampon steril de tifon în lichid și aplicarea acestuia pe urechea copilului.

În mod similar, poți aplica picături de ulei natural, cum ar fi cel de măsline sau migdale, pentru a calma durerea și mâncărimea urechii medii a copilului.

Aplicarea de comprese calde

Compresa îmbibată în apă caldă poate fi aplicată pe exteriorul urechii copilului. Dacă nu ai tifon steril, pune în cuptorul cu microunde un săculeț cu bile termice pentru câteva secunde. Acest procedeu poate favoriza circulația în zonă și poate atenua disconfortul cauzat de infecție. (Asigură-te că nu este prea cald atunci când faci acest lucru.)

Inhalarea vaporilor de eucalipt

Inhalarea vaporilor poate ameliora eficient durerea cauzată de otita medie. Pune frunze de eucalipt sau mentă într-un castron cu apă clocotită, pune un prosop peste capul copilului și lasă-l să inhaleze vaporii. Repetă procedeul de două sau trei ori pe zi. Este foarte important să urmezi aceste instrucțiuni pentru a preveni arsurile:

  • În primul rând, asigură-te că vasul cu apă fierbinte stă pe o suprafață plană și nu poate fi răsturnat.
  • De asemenea, nu te agita și nu te sprijini pe vas.
  • Evită intrarea aburului în contact cu ochii. Ochii copilului trebuie să rămână închiși și să fie feriți de abur.
  • Nu lăsa vasul cu apă fierbinte la îndemâna copiilor sau a animalelor de companie.

Aplicarea infuziilor cu efect antibacterian

Fă o infuzie cu usturoi sau ceapă și pune câteva picături în urechea copilului. În primul rând, adu o oală cu apă la punctul de fierbere și adaugă o ceapă sau câțiva căței de usturoi. Apoi, strecoară lichidul rezultat pentru a te asigura că nu rămân particule solide. Lasă lichidul să se răcească și aplică-l.

Aceste remedii cu proprietăți antiinflamatoare sunt ideale pentru calmarea durerii și a disconfortului. De asemenea, trebuie să respecți întotdeauna instrucțiunile medicului pediatru cu privire la tratamentul prescris.