Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu recomandă utilizarea preparatului Remdesivir în tratamentul pacienților infectați cu COVID-19. Potrivit experților, nu au fost găsite dovezi care să demonstreze eficacitatea acestuia, însă cercetările continuă, scrie Forbes.
OMS nu recomandă utilizarea Remdesivir în tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus, indiferent de gravitatea stării acestora, se arată în declarația grupului de experți.
Savanții susțin că nu există dovezi că preparatul Remdesivir contribuie la însănătoșire în urma infecției cu COVID-19 sau scade riscul necesității vetilației artificiale a plămânilor. OMS a efectuat un studiu asupra Remdesivir în calitate de preparat care ar putea ajuta la tratamentul pacienților în stare gravă, tratați în spitale, însă eficacitatea preparatului nu a fost demonstrată. Cercetarea va continua.
28 de experți au participat la cercetare, scrie RBC. Studiul a început pe 15 octombrie. În total, au fost efectuate patru experimente independente pe un eșantion de peste 7 mii de pacienți.
Remdesivir este unul dintre medicamentele utilizate în tratamentul președintelui american Donald Trump, atunci când, în octombrie, acesta s-a infectat cu COVID-19.
Acum două zile, pe 18 noiembrie, Ministerul Sănătății de la Chișinău a anunțat că în Republica Moldova a ajuns un lot de 7000 de flacoane de Remdesivir, achiziționat de Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate pentru tratamentul în staționar a pacienților cu forme moderate de COVID-19. Acesta urma să fie repartizat instituțiilor medico-sanitare publice din țară.
MSMPS menționa într-un comunicat de presă că preparatul este recomandat pentru tratamentul pacienților spitalizați cu COVID-19, cu o formă moderată a bolii.