mamaplus

OMS: Variantele COVID-19 vor fi numite după constelații, după epuizarea literelor din alfabetul grecesc

0
//
12.08.2021

Un specialist din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că agenția ONU pentru sănătate caută deja la noi nume pentru mutații, în contextul în care există temeri că vor apărea mai multe variante decât cele 24 de litere ale alfabetului grecesc. Maria Van Kerkhove, director tehnic al OMS pe problema COVID-19, a subliniat că noile variante ale coronavirusului ar putea fi numite după constelații odată cu epuizarea literelor alfabetului grecesc.

„Vom rămâne fără alfabetul grecesc, dar ne uităm deja la următoarea serie de nume. De fapt, luăm în considerare constelațiile stelare”, a spus dr. Van Kerkhove, care a solicitat mai întâi un sistem de denumire colocvială anul trecut pentru a preveni legarea variantelor de locuri – o practică considerată discriminatoriu de către OMS, potrivit The Telegraph.

Dr. Van Kerkhove spune că sunt luate în calcul constelațiile drept sursă de nominalizare, sugerând că am putea avea variante cunoscute sub numele de Berbec, Gemeni sau Orion. Mai multe alternative au fost deja respinse, inclusiv zeii și zeițele grecești – parțial din cauza preocupărilor legate de pronunție.

„Aveam să mergem cu zei sau zeițe grecești și am spus, vă rog, nu mă faceți să spun asta public”, a adăugat aceasta.

Sistemul de notare a variantelor Covid după alfabetul grecesc a fost introdus la sfârșitul lunii mai și până acum au fost denumite 11 mutații: patru variante de îngrijorare, inclusiv Delta și Beta; patru variante de interes, precum Eta și Lambda; plus Epsilon, Zeta și Theta, considerate a fi „de interes”.

Deoarece coronavirusul continuă să sufere mutații, este posibil să existe mai multe tulpini decât literele disponibile.

Mutațiile care ar putea evita vaccinul produc îngrijorare

Eforturile de urmărire a noilor variante se intensifică pe tot globul, pe fondul îngrijorării că ar putea apărea o mutație capabilă să evite vaccinurile existente.

„Este o amenințare reală. Este cu siguranță posibil să avem mutații care să se sustragă contramăsurilor noastre”, crede Van Kerkhove.

Rămân „puncte oarbe” deschise în rețeaua globală de supraveghere, o mare parte a lumii bazându-se încă pe testarea parțială și capacitatea limitată de secvențiere – în special în Africa și anumite regiuni din America de Sud, avertizează ea.