Pandemia de coronavirus se va încheia la începutul anului viitor. Un astfel de pronostic a făcut directorul Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, Hans Kluge.

”Cel mai prost scenariu este deja în urmă. Cunoaștem acum mai multe despre virus, comparativ cu anul 2020, când acesta abia începuse să se răspândească”, a spus funcționarul, citat de postul de televiziune danez DR, relatează RIA Novosti.

Kluge a subliniat că virusul nu va dispărea din cadrul populației umane, însă către termenul indicat va dispărea necesitate restricțiilor. În același timp, el a menționat că acesta este doar un pronostic, deoarece deocamdată nimeni nu poate să spună cu exactitate cum va evolua situația.

La mijlocul lunii februarie, reprezentantul OMS în Rusia Melita Vuinovic a declarat că un al treilea val al coronavirusului este posibil, dacă oameni ”nu vor fi precauți”. Ea a subliniat că despre încheierea pandemie vom putea vorbi atunci când numărul de îmbolnăviri în toate regiunile lumii va coborî sub pragul epidemic, iar presiunea asupra sistemului de Sănătate din cauza coronavirusului nu va împiedica activitatea normală a acestuia.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a îndemnat la rândul lui să nu fie amânată vaccinarea deoarece, din cauza mutațiilor și apariției noilor tulpini, vaccinurile existente ar putea deveni inutile.

În lume sunt infectați cu noul coronavirus 111 milioane de oameni, aproape 2,5 milioane au decedat în urma complicațiilor provocate de acesta. Cele mai multe persoane infectate și victime s-au înregistrat în SUA, India și Brazilia.