mamaplus

OMS a identificat o nouă tulpină a coronavirusului, confirmată în 27 de țări

-
//
07.07.2021

Lambda este cea mai recentă variantă a virusului SARS-CoV-2 descoperită de Organizația Mondială a Sănătății. Ea este confirmată în 27 de țări, fiind răspândită în special în America de Sud, după ce a apărut pentru prima dată în Peru, în luna august a anului trecut, dar este identificată în tot mai multe cazuri înregistrate în aceste țări latino-americane, relatează Euronews. 

Lambda a fost confirmată şi în Europa, continent care se luptă cu acensiunea variantei Delta a coronavirusului. Momentan nu există studii despre varianta Lambda în Europa, iar astfel nu se ştie dacă este un motiv de îngrijorare. Deocamdată, OMS nu a trecut varianta Lambda pe lista sa cu variante „îngrijorătoare”, ci rămâne doar o „variantă de interes”, ceea ce înseamnă că a fost identificată ca fiind o cauză de transmitere şi că a fost depistată în mai multe țări, dar nu se ştie cât de contagioasă este ea. 

Potrivit Organizației Panamericane de Sănătate (OPS), varianta Lambda a fost depistată în Peru în 82% din probele de laborator raportate în lunile mai şi iunie. Consilierul regional al OPS pentru bolile virale emergente, Jairo Mendez, a declarat la 30 iunie că această tulpină de virus a fost detectată în opt țări din America Latină şi Caraibe, dar în majoritatea țărilor din regiune este prezentă „în mod sporadic”.  

Deşi este în mod clar tulpina dominantă în Peru, în Chile reprezintă mai mult de 31% din eşantioanele din mai şi iunie. Mendez a spus că nu există încă dovezi clare că a fost un virus mai transmisibil. 

„Este posibil să aibă o capacitate de transmitere crescută. Este un fenomen care nu a fost încă bine studiat şi documentat şi nu putem face o comparație cu alte variante, cum ar fi Gamma şi Delta. Insistăm asupra faptului că răspândirea virusului şi o creştere a numărului de cazuri sunt influențate de mai mulți factori. Din acest motiv, insistăm ca eforturile de control al epidemiei să însemne control şi reducere a transmiterii", a spus oficialul. 

Un studiu al Şcolii de Medicină Grossman din cadrul Universității din New York precizează că vaccinurile sunt eficiente împotriva tuturor variantelor coronavirusului, inclusiv Lambda.