mamaplus

OMS avertizează că există riscul de apariție și răspândire a rujeolei pe teritoriul țării noastre

-
//
23.06.2022

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că există riscul de aparite și răspândire a rujeolei pe teritoriul țării noastre. Numărul de cazuri a crescut în ultima perioadă, deoarece în ultimii ani a scăzut simțitor rata de vaccinare împotriva acestei maladii. Pentru a evita apariția unor focare de rujeolă, autoritățile de la noi au lansat o campanie de informare și îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.

Pentru anul 2022 riscul este destul de înalt pentru răspândirea rujeolei și poliomielitei, dar și a altor boli, care pot fi prevenite prin vaccinare. Asta pentru că acoperirea vaccinală este una destul de joasă. Iar din această cauză, numărul bolnavilor crește, ca și riscul apariției unor focare.

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății din Moldova spune că acoperirea vaccinală împotriva rujeolei în țară este de puțin peste 80 la sută. Această rată este mult prea joasă pentru a oferi siguranță copiilor, ei fiind cei mai vulnerabili în fața acestei infecții.

Rujeola se transmite de câteva ori mai repede decât virusul sars-cov-2 și este mult mai agresiv, iar formele severe este mult mai înalt afectând copiii. Se manifestă prin erupții, febră, afirmă specialiștii.

Timp de doi ani, în țara noastră nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă și asta doar datorită vaccinării.

“În perioada 2015-2017 Republica Moldova nu a înregistrat niciun caz de rujeolă. După care, în 2018, s-a înregistrat epidemie de rujeolă din cauza unui caz de import. Atunci am avut un focar de 340 de cazuri.”, susține Veaceslav Guțu, epidemiolog din cadrul ANSP.

Specialiștii atenționează părinții care nu își vaccinează copiii împotriva acestei maladii, să rămână vigilenți. Un procent din cazuri pot duce la deces și cinci la sută pot duce la sechele pe viață.