mamaplus

Ombudsman: ”Niciun angajat din Moldova nu poate fi concediat pentru că refuză să se vaccineze”

-
//
23.07.2021

Niciun angajat din Republica Moldova nu poate fi eliberat din funcție pe motivul refuzului de a se vaccina anti-COVID-19. Declarația aparține Maiei Bănărescu, care exercită interimatul mandatului de avocat al poporului, și este făcută în contextul în care în ultima perioadă în spațiul public au apărut semnale privind avertizarea unor angajați cu riscul concedierii, dacă nu se vaccinează.

Într-un comunicat de presă, ombudsmanul menționează că Republica Moldova nu are un cadru legal care să permită angajatorilor să decidă asupra eliberării din funcție a unui angajat pe motivul refuzului de a se imuniza. Condițiile concedierii unui salariat sunt strict stipulate în art. 86 din Codul Muncii, printre care nu se regăsește și cea privind refuzul vaccinării.

Potrivit Maiei Bănărescu, restrângerea exercițiului  unor drepturi și libertăți ale cetățenilor poate avea loc în anumite condiții și doar în strictă conformitate cu prevederile art. 54 din Constituție. Astfel, pentru unele sectoare publice și private  sau pentru anumite categorii de angajați, încurajarea vaccinării ar putea fi obligatorie, însă numai prin emiterea unor acte normative speciale  prin care vaccinarea să fie una din condițiile în vederea relaxării restricțiilor privind exercitarea activității la locul de muncă și protecția sănătății publice. 

În caz contrar, condiționarea raportului de muncă de efectuarea unui vaccin sau a testării este inoportună, discriminatorie și încalcă flagrant legislația muncii.

Ombudsmanul recomandă autorităților din diferite structuri ale statului să pună accentul pe informarea corectă a angajaților cu privire la  beneficiile vaccinării anti-COVID-19, fără a face presiuni pe aceștia. 

Totodată, avocatul poporului îndeamnă populația să se imunizeze, menționând  responsabilitatea fiecărui cetățean de a contribui la asigurarea securității sănătății publice.