Vreți să slăbiți? Uitați de obiceiul de a vă privi permanent în oglindă! Acest sfat pare un pic paradoxal, însă este adevărat. Psihologii din Olanda au stabilit, într-un experiment de dată recentă, că persoanele cărora le place să se privească în oglindă consumă în medie mai multe alimente comparativ cu persoanele indiferente față de această activitate. Afectate, în special, sunt femeile.

Oglinzile ne fac să ne îngrășăm

Oglinzile împiedică slăbirea

La acest experiment au fost invitați să participe 107 voluntari de ambele sexe, care au fost împărțiți în două grupe. Cei din prima grupă au fost rugați să se uite mai des în oglindă în decursul unei anumite perioade de timp. Grupa a doua nu a făcut acest lucru. În plus, participanții la experiment au fost rugați să fixeze fiecare consum de alimente.

S-a observat că persoanele care petreceau mai mult timp în fața oglinzii mâncau mai mult și mai des, chiar dacă nu simțeau foame. Aceasta s-a soldat, desigur, cu acumularea de kilograme în plus. Deși, ai fi zis tocmai invers: cei care se privesc mai mult în oglindă ar trebui să se evalueze critic și să limiteze consumul de alimente în exces, dacă există anumite probleme cu silueta…

Dar nu trebuie să uităm că în acest caz relația de cauză – efect se inversează. Tocmai obiceiul de a petrece mai mult timp în fața oglinzii îi împinge pe oameni spre a mânca mai mult. Care este motivul?

Se zice că adoră să se privească în oglindă persoanele care se iubesc mult, așa-numiții „narcisiști”. Dar nu este chiar așa. Ne uităm în oglindă atunci când vrem să ne convingem că suntem în regulă (sau, dimpotrivă, vrem să găsim anumite nereguli). Nu este nimic greșit aici. Dar una este să folosim oglinda de câteva ori pe zi și cu totul alta dacă o facem la fiecare oră.

În mod normal, ne uităm în oglindă dimineața, în timpul procedurilor matinale obișnuite (bărbierit, spălat, pieptănat, machiat), înainte de a ieși din casă, atunci când ajungem la serviciu sau în vizită la cineva, când revenim acasă. Desigur, tindem să ne uităm în oglindă atunci când nu suntem siguri de aspectul nostru exterior – ținută, machiaj, coafură. Majoritatea femeilor poartă cu sine o oglinjoară mică sau o pudrieră cu oglindă, care le permite să se aducă în ordine rapid și discret.

Oglinzile ne fac să ne îngrășăm

De ce ne place să ne uităm în oglindă

Specialiștii afirmă că cei care se uită des în oglindă, fără motive întemeiate, sunt prea fixați pe persoana proprie. Ei își caută neajunsuri, și le găsesc în oglindă. Dacă în încăperea în care se află nu sunt oglinzi, astfel de persoane se simt incomod. Atunci când ajung într-un loc nou, astfel de oameni caută cu privirea oglinzi, iar dacă nu le găsesc, încep să devină nervoși. O oglinjoară de buzunar nu îi satisface – ea nu îi arată în întregime! Ei au nevoie de oglinzi mari, în care să se vadă din cap până în picioare. Sau măcar până la jumătate.

Acest fenomen poartă denumirea de tulburare dismorfică corporală sau dismorfofobie – stare caracterizată prin preocuparea extremă pentru un anumit defect fizic imaginar sau un defect fizic minor. Mâncarea este pentru astfel de oameni un soi de compensație pentru nemulțumirea psihică, ea îi calmează și îi distrage de la defectele văzute în oglindă. Este modalitatea lor de a se iubi pe sine.

Apropo, atunci când în cadrul altui experiment un grup de persoane au fost puse să vizioneze reclame cu accent pe siluetă și aspectul exterior, acestea mâncau ulterior mai mult decât cele care vizionau reclame cu conținut neutru.

Feng shui: regula „hrănește oglinda”

Chinezii, printre altele, au obiceiul de a pune oglinzi în bucătărie. Și acest lucru nu este întâmplător. Reflectându-se în ele, farfuriile cu mâncare se „dublează”, iar mesenii simt mai repede senzația de sațietate, afirmă învățătura feng shui. Acest fenomen poartă denumirea de „hrănește oglinda”.

Poate tocmai din această cauză printre adevărații adepți ai învățăturii feng shui sunt atât de puțin persoane supraponderale, spre deosebire de noi, cărora ne place să ne admirăm în oglinda din baie și din hol. Poate ar trebui să preluăm tradiția asiaticilor înțelepți și să mutăm oglinzile la bucătărie!

Oglinzile ne fac să ne îngrășăm

Desigur, aceasta nu înseamnă că trebuie să scoatem toate oglinzile din casă și să le mutăm la bucătărie. Dar amintiți-vă cât timp vă consumă obiceiul de a vă admira în oglindă! Dacă ați observat la dumneavoastră acest obicei dăunător, încercați să renunțați la el în mod treptat. Controlați-vă, încercând să limitați timpul petrecut în fața oglinzii. Atârnați oglinzile în așa fel încât să nu aveți posibilitatea de a vă vedea permanent în ele – de exemplu, scoateți oglinzile care se află în fața locului de lucru sau a patului. Fiecare „vizită” a oglinzii trebuie să fie absolut justificată.

Sursa