Schimbările stării emoționale în perioada de 7-10 zile înainte de menstruație sunt cunoscute practic tuturor femeilor. Pur și simplu unele le resimt mai ușor, iar altele – mai dureros. Dar tuturor ne sunt caracteristice următoarele: pofta de mâncare crescută (în special vrem ceva dulce), melancolia, uneori agresiunea sau lacrimile, oboseala și pasivitatea, schimbările de dispoziție. Într-un cuvânt, e timpul când vrem să fim lăsate în pace. Ne salvăm cu ciocolățele, seriale și ne certăm cu persoanele iubite. Însă există lucruri care agravează și mai mult starea noastră. Vreți să știți care?

Obiceiurile care intensifică sindromul premenstrual

Stăm culate și nu ne mișcăm

În această perioadă vrem să ne întindem și să nu ne mișcăm deloc. Însă cercetările au arătat că femeile active din punct de vedere fizic depășesc sindromul premenstrual mult mai ușor ca restul. La fetele care fac sport regulat, menstruația trece mult mai ușor.  Dacă nu obişnuiţi să mergeţi la sală, puteţi face plimbări pe jos. Și asta pentru că în timpul exercițiilor sportive în creier ajung endorfinele, responsabile de starea de bucurie şi plăcere. Dacă faceţi mişcare, fonul hormonal se schimbă, crește şi pragul de durere. La scăderea rapidă a durerii ajută, de exemplu, așezările.

Ne culcăm târziu

Desigur, este cam greu să găsim timp pentru somn între serviciu, viața personală și gustările regulate. Dar în aceste zile trebuie să vă permiteți să dormiți bine, obligatoriu câte 8-9 ore – aceasta este părerea unanimă a cercetătorilor din domeniu.

Consumăm alimente nesănătoase

Nu vă imaginați sindromul premenstrual fără cartofi pai, hamburgeri și ciocolată? Știți că aceasta influențează negativ asupra tractului gastrointestinal și se soldează cu kilograme în plus, dar nu vă puteți opri? Însă produsele sărate (alune, chipsuri) adaugă acestui buchet de simptome balonarea, iar dulcele vă face și mai obosită și pasivă. Dar avem o noutate bună: pentru a reduce iritabilitatea din această perioadă delicată trebuie să mâncați… ouă fierte! Acest produs este cea mai bună sursă de proteină, care, la rândul său, are un rol important în producerea hormonului fericirii (serotonina).

Obiceiurile care intensifică sindromul premenstrual

Bere, șampanie, vin

Când dacă nu în timpul sindromului premenstrual vă puteți permite alcool cu un înalt conținut de calorii? Însă el slăbește sistemul imunitar, dereglează metabolismul, deshidratează. Aceasta intensifică și mai mult simptomele anterioare, în plus alcoolul favorizează apariția unor astfel de probleme ca durerile de cap, depresia, oboseală. Un pahar de șampanie este mai bine să îl beți după terminarea acestor zile, mai ales ca veți avea și un motiv serios.

Evităm sexul

Gândul la sex ne face rău? De fapt, acesta ne poate ajuta să trecem mai ușor peste zilele cu probleme. Credeți-mă, sexul ușurează într-adevăr spasmele. Prin urmare nu trebuie să vă lipsiți de această plăcere în perioada premenstruală.

Viața-durere

Enervarea și tristețea care ne cuprind periodic ne fac să ne închidem în sine, să ne simțim singure și abandonate. Însă psihologii ne recomandă să ieșim din carapacea noastră și să vorbim cu lumea înconjurătoare. Ei sunt siguri că aceasta ne poate ajuta, însă precizează: fără excese. Nu trebuie să spunem lumii întregi cauza stărilor noastre.

Consumul necontrolat de medicamente

Spasmalgonul și no-spa sunt nelipsite din poșeta dumneavoastră? Luați pastile una după alta pentru a vă ușura starea? Dacă continuați, veți afecta și stomacul. Uneori într-adevăr nu ne putem lipsi de o pastilă, dar nu trebuie să facem exces. Ne pot ajuta și preparatele care inhibă formarea prostaglandinelor, care nu ne lasă să trăim în pace aproximativ 5 zile din fiecare lună – estrogen-gestagenii. Reducerea durerilor din timpul menstruației este un „efect secundar” plăcut al contraceptivelor, dar trebuie să consultați obligatoriu un medic.

Obiceiurile care intensifică sindromul premenstrual

Evităm vizitele la medic

Dacă nu aveţi studii medicale şi nu sunteţi medic practicant, mergeţi la ginecolog. Dacă durerile sunt pur şi simplu insuportabile, este mai bine să nu practicaţi automedicaţia. Uneori, sindromul premenstrual ascunde alte boli, mai grave.

Chiar dacă sindromul premenstrual vă urmăreşte în fiecare lună, încercaţi să trăiţi activ şi să faceţi sport. Asanele yoga şi pilates sunt capabile să uşureze sindromul premenstrual, să vă readucă buna dispoziţie şi starea de sănătate. Nu vă lăsaţi pradă acestor stări neplăcute şi petreceţi timpul plăcut şi util.

Sursa