Stilul de viață sedentar, lipsa unui regim al zilei corescunzător, dar și alimentația bogată în grăsimi, pot duce, în cele din urmă la obezitate. Chiar dacă poate părea că este o problemă ce-i privește doar pe adulți, tot mai mulți copii devin supraponderali.
Potrivit statisticii, peste 30% dintre copiii dn Statele Unite ale Americii sunt obezi sau supraponderali. Deşi în Europa cifrele nu sunt la fel de îngrijorătoare, numărul copiilor supraponderali este în continuă creştere.
Se știe că e mult mai simplu să preîntâmpinăm apariția unei probelme decât să-i găsim soluții. Iată de ce e important să știm care sunt factorii ce pot favoriza instalarea obezității.
Alimentația incorectă
După cum era și de așteptat, principala cauză este alimentația. Pentru o creștere sănătoasă și o dezvoltare normală, copiii au nevoie de o alimentație echilibrată și diversă. Atunci când copiii au o alimentație haotică, în care domină produsele fast-food, poate aparea obezitatea infantilă.
Un studiu recent, condus de M.F. Rolland Cachera de la INSERM, demonstreză că acei copii care înaintea vârstei de doi ani au ingerat prea multe proteine şi prea puține lipide prezintă cea mai accentuată obezitate. De aceea, în primii ani de viață se recomandă un consum preponderent de lipide, nu de proteine. Obezitatea poate fi evitată, în consecință, prin diversificarea alimentației începând cu luna a 5-a sau a 6-a de viață şi prin administrarea de lapte integral până la vârsta de doi ani.
Pe măsură ce copilul creşte, alimentația bogată în lipide şi acizi graşi esențiali, dar săracă în proteine, trebuie să se modifice, devenind săracă în lipide şi bogată în proteine şi glucide.
Televizorul
Un alt factor este televizorul. Deși s-ar părea că nu are nimic de-a face cu mâncarea și îngrășarea, acesta favorizează alimentația compulsivă: copiii mănâncă, fără să-şi dea seama, pungi întregi de chipsuri sau de covrigei, în timp ce se uită la desene animate sau la emisiunea preferată.
Lipsa activității fizice
Astăzi tot mai mulți copii aleg să se uite la desene animate, să joace un joc video sau să se distreze pe rețelele de socializare, în defavoarea timpului petrecut în aer liber și a jocurilor car eimplică mișcare și drept urmare, pierderea caloriilor. Înlocuind fotbalul sau mersul pe bicicletă cu desenele animate şi jocurile pe calculator, copiii tind să se îngraşe, la fel ca părinții lor de altfel.
Lipsa de somn
Hormonul de creştere intervine în procesul de eliminare a excesului de masă corporală grasă. El este secretat numai în timpul somului nocturn. În consecință, copiii care nu dorm sufiient pot înregistra un deficit al acestui hormon de creştere şi să se îngrașe.
Cum să prevenim obezitatea la copii?
Un program zilnic bine pus la punct
Ai grijă ca micuțul tău să doarmă suficiente ore și să ia mesele la timp.
Alimentația
Renunță la produsele de tip fast-food, în favoarea legumelor și fructelor proaspete. Totodată, limitează bomboanele, prăjiturile, lactatele grase, hamburgerii, chipsurile, prăjelile, carnea grasă şi… televizorul. Pentru copil, dar şi pentru restul familiei!
Cât mai multă mișcare
Îndeamnă-ți copilul să facă cât mai multă mișcare. Poți să-l înscrii la înnot, la dans sau la tenis. Iar pentru a da un exemplu, de ce să nu mergeți în fiecare sâmbătă dimineața cu toată familia la înot sau în parc cu bicicletele? De asemenea, e bine ca micuțul să petreacă mai puțin timp în fața calculatorului.