Tampoanele sunt un element de igienă feminină care pot asigura confortul necesar în situații mai delicate. Cu toate acestea, unul dintre avertismentele care apar pe eticheta acestui produs este că există riscul ca acestea să producă sindromul șocului toxic, un tip de boală bacteriană care poate fi fatală atunci când nu i se acordă atenție în timp util.
În acest articol vom explica riscurile utilizării tampoanelor și vom discuta despre cazul Lauren Wasser, un model american de succes care a fost supusă unei intervenții chirurgicale din cauza utilizării tampoanelor.
Ce este sindromul șocului toxic?
Sindromul șocului toxic (TTS) este o boală rară și periculoasă, care apare mai ales la femei în timpul menstruației. Se crede că este cauzată de o proliferare de bacterii precum Staphylococcus aureus și Streptococcus pyogenes.
Deși bărbații și băieții pot suferi și ei de această boală, diferite studii au asociat TTS cu utilizarea tampoanelor. Potrivit specialiștilor, păstrarea tampoanelor în interiorul vaginului mai mult de 8 ore crește riscul de TTS.
Printre cele mai frecvente simptome ale sindromului șocului toxic sunt:
- Febra înaltă
- Amețeli
- Diaree
- Erupții cutanate
- Dureri musculare
- Durere de cap
- Ochi roșii
- Sensibilitate la lumină
- Insuficiență renală
- Pierderea conștienței
Dacă suferiți de aceste simptome, mergeți imediat la medic.
Tampoanele sunt lăsate în vagin mai mult timp. În acest fel pot crea condițiile necesare pentru creșterea numărului de bacterii din flora vaginală. Această situație determină eliberarea de toxine care ne afectează corpul. Când fluxul menstrual este mai redus cantitativ, tampoanele se pot lipi de pereții vaginali și pot provoca leziuni ușoare în momentul în care sunt înlăturate.
Cazul lui Lauren Wasser
În 2012, la doar 24 de ani, modelul american Lauren Wasser și-a pierdut piciorul drept. Cauza? Sindromul șocului toxic a fost cauzat de un tampon. În ianuarie 2018, medicii au decis să-i amputeze și piciorul stâng, pentru a preveni răspândirea bolii.
În dimineața zilei de 3 octombrie 2012, Lauren s-a trezit simțindu-se slăbită de parcă ar fi avut gripă. Era în perioada menstruației, așa că își folosea tampoanele în mod obișnuit.
Noaptea, în timpul unei petreceri, disconfortul său crescuse mai mult și avea febră mare. Tânăra a decis să doarmă un pic. A doua zi, îngrijorată că nu reușește să-și contacteze fiica, mama a trimis un ofițer de poliție. Lauren era la podea, inconștientă. Modelul avea atunci febra 42 C, organele ei nu a reușit să facă față tensiunii arteriale instabile și ea a suferit un atac de cord. Analiza clinică a tamponului pe care îl folosea ea în acel moment a demonstrat faptul că Lauren suferise sindromul șocului toxic. În timp ce gangrena progresa cu tenacitate, piciorul drept al tinerei a fost amputat și, anul acesta, chirurgii au optat pentru salvarea vieții amputându-i și piciorul stâng.
Lauren Wasser a reușit să-și continue cariera de model cu o proteză specială din titan. De asemenea, a devenit o luptătoare pentru dreptul de a cunoaște riscurile folosirii tampoanelor.
Pentru a minimiza riscul acestui sindrom, este esențial să nu purtați tampoanele mai mult de 8 ore la rând și să le alternați cu absorbantele.