O femeie din Marea Britanie în vârstă de 26 de ani a murit luna trecută așteptând pentru o perioadă lungă de timp o intervenție chirurgicală pentru tratarea endometriozei. Potrivit raportului preliminar, femeia avea dureri foarte mari în timpul menstruației și la un moment dat a exagerat cu doza de preparate antiinflamatoare. Totodată, procesul de obținere a diagnosticului de endometrioză durează prea mult, iar între timp femeile se pot confrunta cu dureri accentuate în timpul menstruației și a relațiilor sexuale.
Potrivit statisticilor din Anglia, femeile care suferă de endometrioză așteaptă în medie șapte ani până primesc acest diagnostic. Dar de ce se întâmplă acest lucru? De ce durează atât de mult până când este pus diagnosticul de endometrioză?
Endometrioza este o afecțiune inflamatorie influențată de estrogen și afectează una din zece femei, de la adolescență până la menopauză. În cazul endometriozei, un țesut similar cu țesutul endometrial – care căptușește interiorul uterului și este eliminat la menstruație în fiecare lună – ajunge prin diferite mecanisme în zona pelvină și se lipește de uter, ovare și trompele uterine, formând chisturi și aderențe care provoacă dureri severe.
Simptomele endometriozei sunt adesea trecute cu vederea, ceea ce face ca femeile care suferă de această afecțiune cronică să se confrunte mulți ani la rând, înainte de a fi diagnosticate, cu menstruații dureroase și prelungite, durere în timpul contactului sexual, dureri de spate și simptome ce implică vezica urinară și colonul.
Când este pus, de obicei, diagnosticul de endometrioză?
În general, endometrioza este descoperită în timpul investigațiilor pentru fertilitate.
„Durează în medie 6-7 ani pentru a fi diagnosticată cu endometrioză. Menstruațiile dureroase nu sunt de obicei luate în serios și pot fi ‘normalizate’ atât de către specialiștii în sănătate, cât și de publicul general”, spune medicul ginecolog Nitu Bajekal.
Endometrioza este adesea diagnosticată greșit ca fiind sindrom de colon iritabil, boala inflamatorie pelvină sau menstruații dureroase.
Cum este pus diagnosticul de endometrioză?
Ecografiile și investigațiile prin rezonanța magnetică (RMN) pot ajuta în diagnosticarea endometriozei. Chisturile endometriozice pot fi observate printr-o ecografie abdominală, iar prin RMN pot fi descoperite aderențele cauzate de endometrioză.
„Un RMN al zonei pelvine poate descoperi, de asemenea, și unele cazuri de adenomioza (endometrioză localizată în interiorul mușchilor uterini), care poate provoca simptome precum menstruațiile dureroase”, spune ginecologul.
Cu toate acestea, o investigație cheie în diagnosticul endometriozei este laparoscopia.
„Deși este o procedură invazivă, realizată sub anestezie generală, nu doar că poate confirma diagnosticul, dar permite și o evaluare atentă a zonei pelvine”, declară Dr. Bajekal. Pot fi prelevate probe pentru biopsie și în același timp pot fi îndepărtate chisturile ovariene și aderențele endometriozice. Ulterior, este realizat un plan de tratament în ceea ce privește fertilitatea și managementul durerii.
Tratamentul medicamentos pentru cazurile ușoare de endometrioză sau după operație includ terapie cu hormoni, progesteron sau medicamente pentru fertilitate.
Simptomele care indică faptul că ai putea suferi de endometrioză
Daca te confrunți cu oricare dintre aceste simptome, nu ezita să te adresezi medicului ginecolog:
- menstruații dureroase
- dureri în timpul contactului sexual
- dureri abdominale la defecație sau urinare
- dificultăți în a rămâne însărcinată