mamaplus

Nu vom scăpa definitiv de COVID-19 doar prin vaccinare, susțin mai mulți experți

0
//
28.04.2021

COVID-19 ar putea deveni o boală controlabilă prin vaccinare, însă nu vom scăpa complet de ea, arată un studiu al Universității Oxford. Totodată, riscul ca o persoană imunizată de dezvolte boala cu simptome specifice este redus cu 90%.

Cercetătorii de la Oxford arată însă că infecția cu COVID-19 nu va putea fi redusă la 0 având în vedere că vaccinurile nu sunt sută la sută eficiente. În schimb, aceștia sunt de părere că vaccinurile pot face ca boala cauzată de coronavirus să devină una endemica. Asta înseamnă că virusul va circula în continuare, însă nu va mai exista o explozie a numărului de cazuri. 

Studiul a analizat peste 1,6 milioane de probe moleculare PCR. Rezultate au indicat că probabilitatea ca cineva să se infecteze cu SARS CoV-2 s-a redus cu 65% în cazul persoanelor vaccinate cu prima doză și cu 70% în cazul celor care și-au făcut și rapelul. 

O altă concluzie a studiului este că vaccinul asigură protecție și în cazul variantei B 1.1.7, descoperită în Marea Britanie. 

Cercetătorii mai arată că vaccinarea cu AstraZeneca sau Pfizer a redus inclusiv numărul de noi infecții simptomatice dar și încărcătura virală a celor contaminați. 

Descoperirile explică scăderea ratelor de spitalizări și decese care au fost observate în Marea Britanie de la începutul campaniei de vaccinare.