mamaplus

Ne protejează sau nu mănușile de contaminarea cu COVID-19? Explicația unui medic

-
//
24.03.2020

Medicul Virgil Musta, şeful secţiei de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a realizat o listă cu măsuri pe care le poate lua fiecare cetăţean pentru a evita contaminarea cu virusul COVID-19. Una dintre acestea se referă la purtatul mănușilor, care ne protejează de infectare, dar cu unele condiții.

”Mănuşile te protejează, dar reprezintă şi o mare capcană, deoarece crezi că dacă ai mănuşi nu te contaminezi. Dacă mănuşa este contaminată şi pui mâna pe faţă, te contaminezi. Mănuşa te protejează dacă o porţi în zone potenţial contaminate, iar când ieşi din aceste zone, să o scoţi, o arunci şi te speli bine pe mâini. Daca nu o arunci, devine sursă de contaminare. Ai grijă şi unde o arunci, pentru că poţi contamina acea zona.

De fapt, măsura principală este să nu duci mâna la faţă (cu sau fără mănuşă) şi să te speli de cât mai multe ori pe mâini cu apă şi săpun, cel puţin 20 sec, astfel încât să frecaţi bine toată suprafaţa ambelor mâini şi între degete.”, susține Virgil Musta.

Totodată, medicul atenționează asupra măsurilor care trebuie luate zilnic de fiecare persoană în parte.

”Dacă ai nevoie să ieși în afara casei, iată ce ar trebui să faci la întoarcere:

  • Înainte de a intra, dacă avem mănuşi, le dăm jos şi le punem într-o pungă pe care o sigilăm şi aruncăm la coşul de gunoi de afară.
  • Ştergem talpa pantofului de preşul din exterior îmbibat cu clor
  • Intram în casă
  • Ne descălţăm şi punem pantofii de strada în acelaşi loc, dar să nu fie acela în care ţinem pantofii de casă
  • Luăm pantofii de casă
  • Ne spălăm bine mâinile
  • Ne schimbăm hainele şi le izolăm pe cele de stradă
  • Dezinfectăm clanţa sau întrerupătoarele, cheile, telefonul sau alte obiecte folosite
  • Ne spălăm din nou pe mâini
  • Aerisim des încăperea

Pentru a evita contaminarea prin talpa pantofului. S-a constatat mai nou ca acest virus este rezistent pe sol, iar în zonele unde sunt multe persoane contamiate sau unde se scuipă pe jos, pe sol se gasesc o cantitate mare de viruşi. Este unul din motivele pentru care apar noi şi noi cazuri, deoarece talpa pantofului este contaminată. Din acest motiv recomand ca la intrarea în casă să aveţi două preşuri, unul în exterior şi altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluţie de clor. De pe primul preş treci pe al doilea, te descalţi ş îţi pui pantoful în acelaşi loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafaţă ce poate fi dezinfectată cu clor. NU UMBLA ÎN ACEEAŞI PANTOFI AFARĂ ŞI ÎN CASĂ!

Dacă ne creăm un automatism pentru a urma aceşti paşi, ne va putea feri de boală, să nu uităm că poate fi o bătalie pe termen mai lung şi orice amănunt poate conta.”, mai spune medicul.

Nu este deloc uşor să se găsească strategia ideală, important este totuşi să luăm măsurile necesare pentru a permite sistemului nostru de sănatate să nu fie copleşit şi să functioneze în parametri optimi, pentru ca toţi cei care necesită cu adevarat asistenţă medicală calificată să poată beneficia de ea.