Spălatul frecvent pe mâini, păstrarea igienei personale şi a spaţiilor de locuit, evitarea persoanelor bolnave sunt sfaturi de prevenţie pe care le ştim cu toţii şi pe care medicii infecţionişti obişnuiesc să le dea când vine vorba despre evitarea gripei şi a răcelilor în rândul celor mici şi nu numai. Aceste recomandări au la bază dovezi ştiinţifice.
Cei mai mulţi părinţi din SUA însă au declarat în urma unui sondaj că susţin şi aplică aceste metode, dar şi că în proporţie de 70% apelează şi la „strategii folclorice“ în prevenirea virozelor, iar 51% îi îndoapă pe cei mici cu suplimente cu multivitamine. Sondajul a inclus 1.000 de părinţi cu copii în vârste între 5 şi 12 ani, potrivit cercetătorilor de la Spitalul C.S. Mott Children din Michigan.
Dr. Katherine Williamson, medic pediatru în Orange County, California, şi purtătoarea de cuvânt a Academiei Americane de Pediatrie, citată de cnn.com. a declarat că nu este surprinsă să audă că mulţi părinţi apleacă urechea la informaţiile nefundamentate ştiinţific, mai ales în această epocă în care abundă informaţiile de tot felul.
Potrivit sursei mai sus citate, unul dintre miturile cele mai frecvente la care părinţii nu vor să renunţe este acela că recomandă copiilor să nu iasă afară cu părul ud ca să nu răcească. Adevărul este însă că ieşitul afară cu părul ud nu te face mai bolnav. Williamson a explicat că pentru a răci este necesară o infecţie cu un virus, un agent infecţios care provoacă boala. Altminteri, părul ud te face să-ţi fie frig, nu atrage şi nu te face mai sensibil la agenţii infecţioşi responsabili de răceala banală.
În incintele închise aerul este reciclat
Un alt mit este acela că dacă eşti expus la aerul rece te îmbolnăveşti mai repede. Deşi vremea rece coincide cu perioada când apare răceala, nu înseamnă că una o determină pe cealaltă. Trebuie să fim expuşi la un virus pentru a putea răci, accentuează Williamson.
„Când vremea se răceşte stăm toţi în incinte închise unde aerul este reciclat. Şi suntem adesea în proximitatea oamenilor şi a virusurilor. Strănutăm unii în faţa altora”, a adăugat dr. Sorana Segal-Maurer, şeful unui departament de boli infecţioase de la New York-Presbyterian Queens Hospital.
Mitul utilizării suplimentelor cu multivitamine care pot preveni răceala este şi el doar o prejudecată. Copiii care sunt de regulă sănătoşi, care mănâncă echilibrat nu au nevoie de suplimente cu multivitamine, a explicat dr. Michael Russo, specialist în boli infecţioase la copii, la Children’s Hospital of Philadelphia.
„Niciodată nu s-a dovedit că au vreun efect în prevenţie, aşa că părinţii îşi pot economisi banii”, este de părere acesta.