Conform datelor epidemiologice din ultimii ani, lunile februarie-martie reprezintă perioada în care de regulă se înregistrează un număr înalt de cazuri de gripă sezonieră. În acest an, specialiștii estimează pentru lunile viitoare o creștere atât a cazurilor de gripă sezonieră, cât și a cazurilor COVID-19. Declarațiile în acest sens au fostă făcute la ședința Guvernului, de către Tatiana Zatîc, secretar de stat la Ministerul Sănătății Muncii și protecției Sociale.
Tatiana Zatîc a menționat că în prezent, comparativ cu perioada anterioară, se atestă o creștere de 8% a numărului cazurilor de infectare cu noul coronavirus cu evoluție gravă. Și numărul cazurilor de forme medii, de asemenea, a crescut de la 12% la 17%.
Potrivit secretarului de stat, numărul mai mic de cazuri confirmate de COVID-19 în ultima perioadă nu înseamnă o îmbunătățire a situației. Specialiștii explică această scădere prin faptul că, în perioada sărbătorilor de iarnă, mai puțini oameni au apelat la medic. O influență a avut-o și vacanța elevilor și a studenților. O altă explicație a reducerii numărului de îmbolnăviri, potrivit autorităților, sunt și restricțiile instituite. Conform datelor, Republica Moldova este pe locul 26 în regiunea europeană la numărul de îmbolnăviri. Și acest lucru trezește neliniște, pentru că numărul de cazuri înregistrat rămâne înalt, spune Tatiana Zatîc.
Secretarul de stat a precizat că în stocuri mai sunt 140 de mii de teste la COVID-19, iar săptămâna viitoare urmează să fie deschisă licitația pentru procurarea a 300 de mii de teste rapide. De asemenea, este planificată achiziția a încă 300 de mii de teste prin metoda clasică.
Până pe 19 ianuarie, în țară au fost raportate 153,5 mii cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar bilanțul deceselor a ajuns la 3 282. În cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 2 233 pacienți confirmați cu COVID-19, dintre care 233 sunt în stare extrem de gravă.