mamaplus

Mihai Stratulat: „În Republica Moldova mamele sunt total dezinformate despre ceea ce se întâmplă cu copiii lor”

-
//
04.08.2020

Sănătatea copiilor este prioritatea de bază a părinților. O banală viroză sau o infecție sunt probleme destul de frecvente la copii, însă mamele se confruntă cu sentimente de panică și teamă odată ce micuții lor se îmbolnăvesc. Din lipsă de informare sau din dorința de a-și trata copiii cât mai rapid, unele mame administrează celor mici, fără indicația medicilor, diverse medicamente.

Pediatrul Mihai Stratulat, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în pediatrie din țară, a explicat, în cadrul unei emisiuni, cât de greșit este să-i dai copilului diferite pastile, fără consultația unui doctor. Potrivit medicului, produsele medicamentoase administrate în exces dăunează asupra sistemului imunitar al copilului.

„La un moment dat, eu am ajuns la concluzia că în Republica Moldova mamele sunt total dezinformate despre ceea ce se întâmplă cu copiii lor. Am decis să mă axez pe direcția asta. Mamele, dacă vorbim despre copii, despre acele răceli, când în 99% de cazuri sunt infecții virale, bagă tot felul de preparate și antivirale, și pentru că nu au răbdare, le dau și antibiotice. Asta face mai mult rău copilului, pentru că toate aceste preparate trec, în primul rând, prin ficatul copilului, scad imunitatea, iar copilul iese dintr-o viroză și intră în alta. Practic, în perioada când el ar trebui să iasă afară, să-i curgă mucii, să se joace în iarbă, el stă acasă, cu termometrul la subraț și cu masa plină de pastile. Am și părinți care au uitat ce înseamnă să aibă acasă o ladă mare de medicamente, iar în afară de paracetamol nu mai au nimic”, a spus medicul.

Deseori, mamele sunt cele mai panicate atunci când vine vorba despre simptomele unei simple răceli sau infecții. Mihai Stratulat a povestit cum e să „liniștești” o mamă cuprinsă de panică și frică, atunci când cel mic se îmbolnăvește.

„Accentul se pune, în primul rând, pe mamă. Eu încerc vreo două zile să încerc să o calmez, să-i explic și, în cazul în care văd că totuși mama rămâne în starea asta de isterie, îi spun: „Eu nu văd rostul discuțiilor noastre, luați valiza și mergeți la spital!”. „Nu vreau la spital” - păi, dar cum altfel? „Ori mă ascultați pe mine, ori vă duceți la spital”. Și-atunci mama încearcă să se liniștească. Este cel mai greu prima dată, pentru că dacă prima dată mama reușește să treacă cu copilul de o viroză, cu febra 40, și îi dă doar apă și îi scade febra când ea crește, pentru dânsa, care până acum a mers cu punga mare de medicamente, este ceva ieșit din comun.  Deci eu am nevoie de trei zile. Și dacă eu reușesc să trec de ele, iar în a patra zi începe să-i scadă febra copilului, mama atunci conștientizează că se poate”, a explicat pediatrul Mihai Stratulat.