Menstruația reprezintă sângerarea uterină periodică, lunară, care apare între menarhă (prima menstruație) și menopauză. În mod obișnuit, apare la un interval de 28 de zile, dar se întâmplă uneori să varieze între 21 și 40 de zile. Sângerarea durează între 3 și 8 zile, media este de 5 zile, în primele două fiind mai abundentă. Când este mai densă, culoarea este roșie, iar în restul zilelor poate varia între roz, maro sau negru. Se pierd între 30 și 72 mililitri, maximum 100 ml.
Cand începe menstruația?
Prima menstruație apare la pubertate, de obicei în jurul vârstei de 12 ani, dar poate apărea și mai târziu. La început poate să nu fie regulată, se reglează după 16 ani.
Sindromul premenstrual:
Modificările hormonale ale organismului înainte de menstruație pot provoca schimbări fizice și emoționale. Simptomele sunt:
- Balonare;
- Sâni umflați și sensibili;
- Modificări bruște ale dispoziției;
- Iritabilitate;
- Pierderea interesului pentru sex.
Despre sarcină:
Poate fi dificil să calculați perioada în care puteți rămâne însărcinată. Se numește perioada de ovulație și este înainte cu 12-14 zile până la menstruația următoare. Nu uitați să luați în calcul că sperma poate supraviețui câteva zile în interiorul vaginului. Nu puteți rămâne gravidă dacă nu ovulați, tocmai de aceea unele metode contraceptive precum pilula combinată, plasturele contraceptiv și injectarea contraceptivă împiedică ovulația.
Durerea și crampele menstruale:
Crampele menstruale au loc din cauza contracțiilor uterului, care este un mușchi. Dacă se contractă prea puternic în timpul ciclului menstrual, poate apăsa vasele de sânge din apropiere. Această apăsare reduce alimentarea cu oxigen a uterului și provoacă durerea și crampele.
Dismenoreea (durerea) primară înseamnă că durerile tale se datorează menstruației. Însă există și dismenoree secundară când există o problemă la nivelul organelor reproductive.
Menstruația neregulată:
Durata menstruației se poate schimba pe parcursul vieții reproductive și asta nu înseamnă neapărat că există o problemă, dar este recomandat să vizitați medicul pentru a verifica dacă există o afecțiune asociată.
Posibile cauze ale menstruației neregulate:
- Pubertatea;
- Apropierea menopauzei;
- Sarcina;
- Pilulele contraceptive;
- Creșterea sau pierderea bruscă în greutate;
- Exercițiile fizice intense;
- Stresul;
- Sindromul ovarelor polichistice;
- Probleme cu glanda tiroidă.
Sângerările intermenstruale (între menstruații):
Sângerarea care apare neregulat, între menstruații, după sex sau după menopauză sau sângerările menstruale regulate excesive sunt considerate a fi anormale.
Cauzele sângerărilor anormale, în funcție de vârstă:
Sângerări anormale uterine în copilărie
Sângerarea înainte de menarhă (prima menstruație din viața unei fete) este întotdeauna anormală. Aceasta poate fi cauzată de traume, un corp străin (cum ar fi jucării, monezi etc.), iritarea zonei genitale (din cauza băii cu bule, săpunuri, loțiuni sau infecție) sau probleme ale tractului urinar.
Sângerări anormale la adolescente
Există episoade de sângerări neregulate în timpul primelor câteva luni după prima menstruație. Acest lucru se rezolvă, de obicei, fără tratament, fiziologic odată cu maturizarea axului hipotalamo-hipofizo-gonadal. În cazul în care sângerările neregulate persistă sau sângerarea este abundentă, este necesară o evaluare suplimentară.
Sângerări anormale în adolescență pot fi, de asemenea, cauzate de oricare dintre condițiile care provoacă sângerări tuturor femeilor aflate în premenopauză, inclusiv: sarcină, infecții, disfuncții hormonale tiroidiene, prolactinoame, patologie sistemică hepatică, renală.
Sângerări anormale în perioada reproductivă
Există afecțiuni diferite care pot provoca sângerări anormale în comparație cu adolescența și menopauza. Schimbările bruște ale nivelului de hormoni în momentul ovulației pot provoca spotting (sângerare redusă intermenstruală).
Unele femei prezintă anovulație cronică cu deficit de progesteron ce induce sângerări anormale intermenstruale (metroragii), sângerări menstruale prelungite sau excesive (menometroragii, hipermenoree), sau întârzieri în apariția menstruației (oligomenoree - ciclul menstrual întârzie la mai mult de 35 zile, spaniomenoree - ciclul menstrual la interval de 3-4 luni).
Alte cauze uterine de sângerare anormală:
- Sarcina și complicațiile sarcinii;
- Cancer sau leziuni precanceroase de col uterin sau de endometru (hiperplazii endometriale);
- Infecții genitale cronice ectocervicale sau cele endocervicale cu chlamydia sau gonococ;
- Leziunile premaligne cervicale și endometriale (hiperplazia);
- Leziuni maligne - cancer endometrial, carcinom cervical, tumori ovariene secretante de hormoni, sarcom uterin;
- Traumatisme;
- Dispozitivul intrauterin (steriletul), care determină un fond inflamator cronic;
- Tratamentele contraceptive (pastile, inel, patch-uri);
- Tulburări de coagulare - boala von Willebrand, anomalii ale trombocitelor sau probleme cu factori de coagulare;
- Boli sistemice - hipotiroidismul, boli de ficat, boală renală cronică, diabet, obezitate, hipertensiune arterială;
- Chimioterapia, medicația anticoagulantă.
Când se oprește menstruația?
Menstruația se oprește când intrați la menopauză, adică între 40 și 55 de ani. Menopauza este perioada de tranziție din viața unei femei în care se produce încetarea funcției ovariene, organismul produce mai puțin estrogen și progesteron. Frecvența menstruației scade, iar în cele din urmă încetează definitiv.