De la începutul pandemiei s-au înregistrat foarte multe cazuri când unul dintre membrii familiei se infectează cu COVID-19, iar celelalte persoane care locuiesc în aceeași casă nu prezintă niciun simptom al virusului de tip nou. Chiar și așa, majoritatea dintre ei pot constata că au anticorpi, după ce fac testul corespunzător. Să știi însă că înainte de a face acest test, este posibil să îți dai seama dacă ai fost sau nu infectat cu COVID-19.

Sunt probabil o mulțime de oameni care au avut deja coronavirus și nici măcar nu știu. Din păcate, chiar și acei oameni care intră în această din urmă categorie nu sunt imuni la ceea ce experții se referă la COVID lung (Long COVID) sau „simptomele târzii”, un set prelungit de simptome legate de o infecție inițială.

Potrivit eatthis.com, Shirin Peters, MD, fondator al clinicii medicale Bethany din New York, este de părere că dacă ați experimentat vreunul dintre simptomele pe care urmează să le citiți, începând cu luna martie 2020, ați fi putut avea deja COVID.

Dificultăți de respirație persistente

Mulți oameni infectați cu COVID-19 au dificultăți de respirație ca simptom inițial. Cu toate acestea, poate persista și mai multe luni după aceea. „Acest simptom se aseamănă cu senzația că nu poți inspira sau expira cu lejeritate, ca de obicei”, explică dr. Shirin Peters.

Te simți deseori foarte obosit și chiar extenuat

Epuizarea este un semn comun că organismul tău se luptă cu o infecție. Cu toate acestea, oboseala extremă este, de asemenea, unul dintre cele mai frecvente semne că prezinți simptome târzii de COVID-19. Deci, cum vă puteți da seama dacă trebuie să vă faceți griji cu privire la oboseala excesivă? „În momentul în care te simți obosit după 8 ore de somn este un semn că ai o problemă de sănătate”, subliniază dr. Shirin Peters.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) susține că cele mai frecvent raportate simptome pe termen lung includ:

  • Oboseală
  • Respirație scurtă
  • Tuse
  • Dureri articulare
  • Dureri în piept

Alte simptome raportate pe termen lung includ:

  • Dificultăți de gândire și concentrare (uneori denumită „ceață cerebrală”)
  • Depresie
  • Dureri musculare
  • Durere de cap
  • Febra intermitentă
  • Lovituri ușoare în piept, fluturări, fâlfâiri, accelerarea ritmului cardiac (cunoscute și sub denumirea de palpitații cardiace) 

Ce soluții propun medicii pentru aceste persoane?

Semnele de mai sus ar putea fi un indiciu al faptului că aţi avut deja COVID-19. Cu toate acestea, simptomele de mai sus pot fi și de alte boli. Cu siguranță, o tuse persistentă și oboseala sunt bine cunoscute ca fiind o consecință a gripei.

Un test pozitiv pentru COVID-19 v-ar demonstra cu siguranță dacă aveți coronavirus, în momentul în care sunteți bolnav. Este bine să rețineți că, şi dacă aţi avut deja COVID-19, asta nu înseamnă că nu vă veți putea reinfecta.

Aşadar, chiar dacă bănuiți că ați contractat COVID-19 înainte ca pandemia să lovească cu adevărat, este important să continuați să practicați metode de prevenire precum purtarea unei măști, spălarea regulată a mâinilor și practicarea distanțării sociale pentru a vă proteja pe dumneavoastră, cât și pe ceilalţi.