S-a aflat cât durează perioada de incubaţie în ceea ce privește noua variantă a coronavirusului, Omicron. Aceasta este mult mai contagioasă, iar Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă. Există anumite simptome specifice la care populația trebuie să fie atentă.

Simptomele noii variante au fost descrise ca fiind ”extrem de ușoare” de către medicii din Africa de Sud, care au depistat pentru prima oară Omicron. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Însă, persoanele vârstnice pot avea simptome mult mai severe. 

Oboseala și epuizarea sunt doar câteva dintre simptomele specifice noii variante a coronavirusului. Însă simptomul comun pe care îl au persoanele infectate cu Omicron este durerea în gât, urmat de congestie nazală, tuse uscată şi mialgie care se manifestă prin dureri lombare.

Cât durează perioada de incubație în caz de infectare cu tulpina Omicron?

Perioada de incubație este perioada de la momentul în care o persoană este infectată până când începe să prezinte simptome. Conform ghidurilor clinice ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, publicate la începutul acestui an, se credea că perioada medie de incubație pentru COVID-19 este de patru până la cinci zile.

În timp ce orientările actuale recomandă 10 zile de la apariția simptomelor, unii epidemiologi spun că această perioadă de timp ar trebui redusă la jumătate, cel puțin pentru persoanele vaccinate.

Un nou vaccin pentru Omicron

Compania germană de biotehnologie, care colaborează cu gigantul american Pfizer în ceea ce privește vaccinurile COVID-19, a declarat pentru Business Insider că a inițiat „dezvoltarea unui vaccin adaptat” pentru Omicron. Serul ar putea fi gata în aproximativ 100 de zile.

Oamenii de știință urmăresc îndeaproape varianta Omicron a coronavirusului, sau B.1.1.529, care a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii. Experții în sănătate publică spun că noua variantă se transmite mult mai ușor și este mai periculoasă.