mamaplus

Medicamentele care pot duce la creșterea în greutate, potrivit specialiștilor

-
//
12.06.2020

Cu siguranță sunt multe ocazii când nu te uiți și pe lista potențialelor reacții adverse pe care le pot avea unele medicamente. Însă, pe lângă beneficiul și modul în care te ajută medicamentul respectiv, e important să știi și reacțiile adverse, iar printre acestea se numără și creșterea în greutate.

Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să întrerupi tratamentul, ci să discuți cu medicul specialist și să îi spui dacă ai luat în greutate, pentru a putea găsi o altă schemă de tratament ideală afecțiunii tale. 

„Recomandarea mea este să te asiguri că ai aceeași greutate și înainte, dar și după administrarea medicamentului respectiv”, spune Shilpi Agarwal, medic de familie certificat în Washington, DC.

Iată care sunt cele mai întâlnite medicamente care tind să aibă ca efect advers creșterea în greutate:

1. Steroizi

Aceste medicamente pot fi prescrise pentru mai multe cauze, inclusiv artrită. Pot cauza insomnie, creșterea apetitului și retenție de apă, spun specialiștii. De asemenea, aproximativ 75% dintre pacienții care iau prednison, folosit în afecțiuni ale pielii sau alergii, după o administrare îndelungată, se pot confrunta cu acumularea de kilograme. În cazul în care te confrunți cu asta, cel mai bine este să discuți cu medicul tău și să aflați care este doza eficientă pe care trebuie să o iei.

2. Antidepresive

În ciuda faptului că antidepresivele contribuie la îmbunătățirea stării de spirit, acestea pot influența apetitul. Aceste medicamente pot crește pofta de a mânca mai mulți carbohidrați. Iar cum carbohidrații conțin multe calorii, e posibil să iei și în greutate.

3. Antipsihotice

Aproape toate tipurile de medicamente antipsihotice, precum olanzapina, clozapina și risperidona, pot duce la creșterea în greutate, conform unei cercetări realizate în anul 2017 și publicate în Neuropsychiatric Disease and Treatment. Acestea sunt administrate pentru a trata schizofrenia și psihoza. În mod similar cu antidepresivele, cercetătorii consideră că impactul pe care aceste medicamente îl au asupra anumitor receptori chimici se poate confunda și cu metabolismul individului. Dacă observi că te-ai îngrășat după ce ai luat un medicament antipsihotic timp de o lună, e un semn că trebuie să îți contactezi medicul specialist.

4. Anticoncepționale

Unele anticoncepționale pot duce la fluctuații de greutate datorită dozei de progesteron. În ciuda faptului că te ajută să previi o sarcină nedorită, să îți reglezi ciclul menstrual și reduc și dezechilibrele hormonale, trebuie să ai în vedere și acest efect advers. Discută cu medicul tău ginecolog și spune-i dacă ai trecut prin aceste schimbări.

5. Antihistaminice

Medicamentele antihistaminice sunt administrate în tratarea alergiilor, a eczemelor sau rinitelor. Cercetările arată că și acestea pot duce la acumularea unor kilograme. Iar o explicație are în vedere blocarea producției de histamină din organism, care poate crește apetitul. 

6. Pastile pentru prevenirea migrenelor

Exită mai multe tipuri de medicamente pentru prevenirea sau diminuarea unor migrene puternice și care pot duce la creșterea în greutate, dar și antidepresivele triciclice, alături de medicamentele antiseizante și medicamentele pentru presiunea arterială. Înainte de a nu mai lua deloc acel medicament, e important să depistezi cauza.

7. Pentru diabet

Anumite medicamente administrate în combaterea diabetului zaharat, precum insulina, pioglitazona și glipizida – pot avea ca efect secundar creșterea în greutate. Glucoza poate intra mult mai ușor în celule cu ajutorul insulinei. Dacă observi că ai luat câteva kilograme în plus, mai întâi ar trebui să fii atentă la aportul caloric pe care îl ai în fiecare zi.