mamaplus

Medic: Femeile ar trebui să-și autopalpeze sânii în fiecare lună, după menstruație

0
//
25.10.2021

Sânii se autopalpează în fiecare lună, după menstruație – recomandă medicii. Dacă simțiți un nodul, mergeți în timp scurt la ecografie. Fără frică. Peste 80% din nodulii mamari sunt benigni, dar trebuie verificați imagistic. Și ecografia la sân anuală trebuie să intre în educația medicală elementară, începând cu vârsta de 20 de ani.

”Eu cred în educația medicală primară a tinerelor fete de exemplu, în liceu trebuie sau chiar în gimnaziu trebuie să intre autopalparea. Este obligatorie pentru depistarea anumitor anomalii, această educație medicală ne învață să avem grijă de noi”, afirmă Dr. Costin Duțu, medic primar chirurg.

”Când o femeie palpează ceva, o nodularitate, o zonă altfel, un nodul mobil sau nu, important este să meargă la medic și să facă o ecografie sau o mamografie”, susține Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog.

Peste 80% dintre formațiunile din sân nu înseamnă cancer. Frecvent, apare fibroadenomul - o tumoră benignă solidă. Și foarte frecvent apar chisturile în sân – formațiuni nepericuloase, pline cu lichid.

”Atâta timp cât formațiunea respectivă este tipic benignă, de dimensiuni reduse, este suficient să o monitorizăm. Dacă formațiunea apare la o persoană cu un risc mare- ea a avut un cancer de sân sau cineva din familie- ne gândim că ar trebui biopsiată, să vedem dacă e sigur benignă. Altfel, un nodul benign tipic nu trebuie biopsiat”, a mai adăugat Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog.

Cancerul găsit la timp este perfect curabil

Medicul vă spune la ce interval de timp trebuie să veniți la o ecografie. Când palpați sânul, palpați și axila. Sub braț, găsim lanțuri de 20-40 de ganglioni.

”Îi putem palpa dacă sunt mai mari sau uneori inflamați dar nu trebuie să uităm că uneori primul semn este un nodul în axilă care se dovedește a fi de la un cancer de sân pe care ea nu l-a palpat”, mai spune Dr. Claudia Teodorescu.

Cancerul de sân e cel mai frecvent tip de cancer care apare la sexul feminin. Din acest motiv, o ecografie de sân se face anual, din tinerețe. Iar după 40 de ani -ecografie, plus mamografie la fiecare doi ani.

Aceasta este educația medicală elementară. Și așa pot fi vizualizate tumori maligne, cancer adică, de câțiva milimetri. O tumoră malignă se poate palpa abia când are 2 cm. Cancerul de sân, descoperit când are doar câțiva milimetri, este perfect curabil.