mamaplus

Medic endocrinolog: „Infertilitatea nu aparține exclusiv femeilor, cauza ei este împărțită „frățește” între cele două sexe”

-
//
25.11.2020

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, infertilitatea de cuplu presupune lipsa obținerii unei sarcini în urma sexului regulat și fără metode contraceptive în decurs de un an. Această afecțiune poate fi o problemă a unuia dintre parteneri sau chiar a ambilor. Cu ajutorul medicilor specialiști, cuplurile pot găsi soluții și strategii eficiente de a crește șansele de concepere a unui copil.

Dr. Raluca Tulin, medic endocrinolog, cu competențe în sexologia clinică, explică din ce cauze apare infertilitatea, de ce deseori femeile se simt mai „vinovate” în acest sens și cât de importantă este consultația unui specialist la momentul oportun.

„Infertilitatea nu aparține exclusiv femeilor, iar acest mit trebuie dărâmat. Cauza infertilității este împărțită „frățește” între cele două sexe. În cazul femeilor este clar că biologia nu așteaptă împlinirea profesională. Femeile își doresc din ce în ce mai mult să strălucească, să aibă cariere remarcabile și, ulterior, apare dorința împlinirii materne, fără a conștientiza că timpul trece de cele mai multe ori în defavoarea lor”, spune doctorul.

Potrivit medicului endocrinolog, mulți bărbați nu fac deosebire între impotență și infertilitate - două probleme care pot afecta sănătatea sistemului reproducator și capacitatea de a avea copii, însă în diferite moduri.

„În ceea ce privește infertilitatea masculină, aș concluziona într-o notă mai optimistă. Mai mult de 90% din infertilitatea masculină se poate rezolva în anul 2020 prin tratamente specifice atât cauzei care o provoacă, cât și prin tehnici de reproducere umană asistată. 

Mai mult de 90% dintre bărbații declarați infertili pot deveni tați. Câtă vreme bărbații înțeleg că infertilitatea și impotența sunt două lucruri absolut diferite și capătă încredere în ei, în partenerele lor și chiar în medicul lor, lucrurile devin atât de simple și de naturale”, susține specialistul.

Investigațiile și analizele necesare sunt recomandate pentru ambii parteneri, care vor primi ulterior un diagnostic, dar și un plan de tratament din partea unui medic ginecolog specialist în infertilitate.

„Infertilitatea se joacă cu cărțile pe masă. Consultația de infertilitate implică întotdeauna trei persoane: cei doi parteneri și medicul care încearcă să găsească cauza, dar mai ales soluția cea mai bună din punct de vedere al raportului cost-eficiență pentru pacienții din fața lui.

Până se ajunge la înțelepciunea de a face consultația de infertilitate în trei, femeia preia responsabilitatea de a efectua singură investigații, consultații, pentru că ea își asumă, de obicei, în mod absolut nejustificat, vina infertilității. Această atitudine e valabilă pentru toate rasele și pentru toate zonele geografice. Probabil pentru că sexul masculin nu-și poate însuși această noțiune de slăbiciune și asta aduce costuri mari atât în plan financiar, cât și în plan emoțional”, explică medicul endrocrinolog.