Fiecare om reacționează la stres diferit și se eliberează de emoțiile negative prin metode diferite: unii simt nevoia să înjure și să spargă vase sau orice altceva le pică în mână, alții plâng sau se închid în sine, dar sunt și oameni care pentru a se calma - mănâncă.
S-ar părea că această metodă este una dintre cele mai inofensive. Așa ar fi dacă ai mânca sănătos. Din păcate, când suntem stresate, ne salvează prăjiturile, fast-foodul sau alte alimente care nu prea aduc beneficii organismului nostru. Pe lângă problemele de greutate pe care le poate provoca, mâncatul ca metodă de consolare, poate favoriza și apariția sau agravarea mai multor afecțiuni.
Dacă și tu te numeri printre oamenii care atunci când sunt stresați, simte nevoia să mănânce, iată câteva sfaturi utile, care te vor ajuta să scapi de acest obicei prost.
Fă cumpărături cu mare grijă
Cel mai simplu mod de a evita să mănânci ceva anume, e ca acel aliment să nu fie în frigiderul tău, în bucătăria ta și în casa ta. Dacă în casă nu se găseşte niciun aliment nesănătos, nu ai cum să îl consumi, nu-i așa? În așa condiții, vei fi „nevoită” să mănânci mâncare sănătoasă, ceea ce va fi, cu siguranță, o reușită.
Înțelege ce simți
Pentru a scăpa de obișnuința de a mânca de fiecare dată cânt ești stresată, încearcă să înțelegi ce simți. pune-ți întrebări și fii sinceră cu tine însăți. Află ce declanşează nevoia de a mânca atunci când eşti stresată „De ce vreau de fapt să mănânc aceste bomboane? Îmi este foarte foame?” Dacă nu, încearcă să afli ce emoții simți. Eşti stresat, furios, plictisit, speriat, trist, singur? Înțelegerea și acceptarea propriilor emoții și sentimente te poate ajuta să scapi de acest obicei nesănătos.
Găseşte alternative satisfăcătoare şi sănătoase
Încearcă alte metode de combatere a stresului. De ce să nu începi să practici un anumit tip de sport sau măcar să ieși la o plimbare la aer liber. Dacă preferi un mod de viață mai sedentar, poți să asculți muzică relaxantă, să faci yoga sau să meditezi.
Caută soluții pentru problemele pe care le ai
Dacă tot ai înțeles ce simți, încearcă să găsești soluții pentru problemele cu care te confrunți. Te simți singur? Contactează-ți colegii sau prietenii și invită-i undeva. Ai probleme cu un coleg de la muncă? pregătește-ți un plan cum să-i comunici nemulțumirile tale.
Concentrează-te pe emoțiile pozitive
Cu toții știm cum e să ai o zi grea de muncă sau un conflict cu partenerii sau o ceartă cu vreun prieten. Încearcă să te detașezi de aceste situații și să te concentrezi pe lucrurile bune din acea zi. Poate fi vorba de o întâlnire plăcută, poate dimineața ți-a zâmbit cineva, poate ai avut parte de o cafea delicioasă sau ai primit un compliment de la o colegă sau un coleg. Chiar dacă e vorba de lucruri mici, axându-te pe acestea, vei uita de emoțiile negative.
Schimbarea unui obicei alimentar emoțional este un proces complicat, așa că oferă-ți timp. Pot avea loc şi situații de decădere, deci recunoaşte atunci când acest lucru se întâmplă, asumă-ți faptul că este normal şi foloseşte-l ca o şansă de a planifica modul în care vei rezolva aceeaşi situație în viitor.
Tu cum scapi de stres?