”Dorm nu mai puțin de 8 ore, mă bucur de viață și nu mă întristez din cauza unor fleacuri. Iar cel mai important lucru – îmi plac la nebunie macaroanele și le mănânc practic în fiecare zi ”. Acesta este răspunsul celebrei actrițe și a unei femei uimitor de frumoase Sophia Loren la întrebarea ”Cum vă reușește întotdeauna să arătați atât de bine?”. Cu somnul și viziunea optimistă asupra vieții totul este clar: insuficiența cronică de somn și dispoziția proastă contribuie la depunerea grăsimilor. Însă cum rămâne cu macaroanele? Sunt doar paste făinoase! Specialiștii în alimentație declară la unison, că făinoasele strică silueta, iar fiecare recomandare privind pierderea în greutate începe cu ”renunțați la făinoase și dulciuri. Reiese, că Sophia Loren minte? Desigur că nu! Pastele făinoase sunt un produs foarte benefic pentru sănătate. Singura condiție -acestea trebuie să fie fabricate din soiuri de grâu tare și de preferință din cereale integrale.
Mai mult, macaroanele din soiuri tari de grâu au o suprafață netedă, culoare uniformă (galben sau cremos), intercalată cu particule de culoare întunecată. În ambalaj nu trebuie să fie fragmente mici de paste, iar la fierbere acestea își păstrează culoarea și forma. Fiți atenți la inscripțiile de pe ambalaj:
grupa A sau categoria ! – macaroane din soiuri tari de grâu, ”durum”;
grupa B și C – paste făinoase din grâu moale
Toți amatorii de paste trebuie să știe că macaroanele fabricate din soiuri tari de grâu, spre deosebire de soiurile moi conțin mai puțin amidon și gluten, însă mai multe proteine.
Indiciile glicemic al produselor fabricate din grâu dur este de cca 40, aproape la fel ca și la fasolea albă sau hrișca. De asemenea, pastele făinoase sunt bogate în fibre minerale, iar carbohidrații din ele se clasifică drept ”dificili”, de aceea în cazul eforturilor fizice și oboselii se recomandă de mâncat paste făinoase.
O altă particularitate distinctivă a macaroanelor fabricate din grâu dur – este conținutul mare de vitamine a grupei B. Vitaminele din grupa B normalizează schimbul de carbohidrați, grăsimi și proteine; îmbunătățesc activitatea intestinului, sporesc rezistența organismului la infecții, întăresc sistemul nervos etc. Pentru ca toate aceste beneficii să ajungă în organism, pastele făinoase trebuie preparate corect. În primul rând, macaroanele trebuie să rămână un pic crude (da, da este vorba de metoda Al dente). Folosind această metodă de gătit, fibrele ce se conțin în paste lucrează mult mai eficient: îmbunătățesc activitatea tractului gastro-intestinal, contribuie la micșorarea nivelului de colesterol etc.
În al doilea rând, nici într-un caz pasta nu trebuie clătită sub apă rece. În urma schimbului brusc al temperaturii se distrug o parte din microelemente și se micșorează considerabil conținutul vitaminei B1.
Pastele făinoase se combină perfect cu legume proaspete, înăbușite sau coapte, sosuri din legume, fructe de mare, ciuperci, condimente și ulei de măsline Extra Virgine. Referitor la combinația dintre macaroane și cașcaval, trebuie să fiți atenți la soiul de cașcaval și cantitatea lui.
Atunci când alegeți un cașcaval pentru paste, optați pentru unul cu cel mai mic conținut de grăsimi cum ar fi: parmigiano, cheddar, din soiurile moi – brînza, sulugunni, mozzarella. În final vreau să vă reamintesc, că pasta condimentată corect cu verdeață, fructe de mare etc. – este o mâncare perfectă, delicioasă și cel mai important benefică pentru sănătate. De aceea o farfurie cu macaroane nu trebuie servită cu pârjoale, crenvuști , becon și sosuri grase din frișcă sau smântână.