O cercetare făcută de curând arată că 76% dintre femei schimbă des metodele de contracepție din cauza efectelor adverse ale acestora. La realizarea acestui studio amplu au participat mai mult de 4000 de femei, iar rezultatele arată că 76% dintre acestea au afirmat că au schimbat metode de contracepție de cel puțin 2 ori, iar motivele invocate de respondente erau: vârsta, convingerile, istoricul medical, stilul de viață etc.
Sondajul a arătat că majoritatea femeilor își doreau schimbarea metodei de contracepție în special din cauza simptomelor pe care le aveau. Efectele secundare erau diferite de la persoană la persoană.
Printre cele mai cunoscute anticoncepționale sunt pastilele contraceptive, iar principalele efecte secundare enumerate de femei, în urma utilizării acestora sunt:
- greață
- dureri de cap
- amețeli
- sângerări neașteptate
- sâni sensibili
- modificări ale ciclului menstrual
- apetit sexual diminuat etc.
Potrivit Planned Parenthood, cu cât femeia folosește pe termen mai lung pastilele contraceptive, cu atât și simptomele sunt mai pronunțate. Dacă aceste simptome continuă să persiste timp de câteva luni și îți provoacă disconfort, este esențial să discuți cu medicul obstetrician-ginecolog, pentru a găsi împreună soluția potrivită pentru tine.
Un alt rezultat interesant scos la iveală de cercetarea enunțată mai sus este că 50% dintre femei au afirmat că schimbă metoda de contracepție fără a discuta cu partenerul de viață sau fără a avea consimțământul acestuia.
În prezent există următoarele metode de contracepție:
- Contraceptivele hormonale (pilula contraceptivă, inelul vaginal, injecțiile hormonale, plasture hormonal);
- Dispozitivele intrauterine (DIU) (ex: steriletul)
- Metode contraceptive de barieră (prezervativele pentru bărbați, prezervativele pentru femei, diafragma, peliculele de spermicide etc)
- Metode contraceptive de urgență (pastila de a doua zi)
- Contracepția definitivă: sterilizarea la femei (sectionarea trompelor uterine) și la bărbați (vasectomia).