mamaplus

Majoritatea femeilor care mor din cauza cancerului mamar, se adresează prea târziu la medic

-
//
08.10.2019

Numărul femeilor care fac cancer mamar crește în Republica Moldova. Maladia ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate 1000 de cazuri noi anual. Aproximativ zece la sută dintre femei pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei.

Potrivit medicului și profesorului în mamologie, Larisa Sofroni, principala cauză care a adus la aceste cifre impunătoare este adresarea tardivă la medicul specialist. Astfel, 33 la sută dintre femei se adresează în stadiul avansat al maladiei, când cu părere de rău, nu se pot aplica metode radicale cu efect benefic asupra sănătății. Totodată, 13 la sută dintre femei se adresează în stadiul întâi al maladiei.

"Cancerul glandei mamare este un tip de cancer care poate fi tratat. Dacă o pacientă se adresează în stadiul întâi sau doi al maladiei, șansele de supraviețuire sunt de 95 la sută. Puțini cunosc că cancerul mamar are și stadiul zero, adică stadiul preinvaziv. La acest stadiu șansele de supraviețuire sunt de 100 la sută. Femeile sunt îndemnate să se adreseze de urgență la medicul specialist, dacă depistează oricare formațiune sau semn patologic la nivelul glandelor mamare", a precizat Larisa Sofroni.

Menționăm că pe parcursul lunii octombrie 2019 în Moldova se desfășoară Luna Roz. Institutul Oncologic din Chișinău a organizat o linie verde la nr. de telefon: 022 852 137, la care va răspunde medicul oncolog mamolog la toate întrebările femeilor legate de acest subiect.

Sursa: sputnik.md