Organismul este un sistem unitar și aceasta a fost descoperit încă de înțelepții și medicii din Antichitate. Din păcate, astăzi organele sunt examinate separat, dar totuși, uneori, fenomene din planuri diferite, precum kilogramele în plus și dinții bolnavi, au o legătură mai strânsă decât pare.
O viziune răspândită
Aspectele obezității îi interesează tot mai mult pe medicii, nutriționiști și psihoterapeuții care se ocupă de problemele îngrășării. Lumea modernă – atât de complicată și incomodă – reflectă multe obiceiuri dăunătoare, în a căror plase cad multe persoane de succes. În același timp alimentele – calde și gustoase, care niciodată nu te dezamăgesc – îți oferă plăcere întotdeauna. Te privești în oglindă: ridurile, dinții strâmbi, pielea ternă, vrei să plângi, dar în frigider te așteaptă o prăjitură dulce – și pentru jumătate de oră nu mai ai nicio problemă.
Desigur problema trebuie rezolvată de la rădăcină, dar puțini psihologi și cosmetologi știu că o cauză a ridurilor precoce este starea dinților. O mușcătură incorectă, lipsa dinților sau poziția incorectă a acestora, tocirea lor, cu timpul, schimbă forma feței, duce la asimetrie și la dureri de cap. Restabilind dinții, corectând lungimea și îndreptând ocluzia dentară, veți îmbunătăți funcția de masticare, dar și veți corecta ovalul feței, atenua ridurile, reduce adânciturile nazolabiale, adică veți întineri.
Nu aveți ce pierde?
Apropo, funcția de masticare. Credeți că nu e nimic strașnic dacă ați pierdut 1-2 dinți – restul sunt la loc doar? Nu este chiar atât de simplu. Cercetătorii au demonstrat că omul nu are nici un organ în plus, iar dinții nu sunt o excepție. Fiecare dinte are funcția lui și avem nevoie de ei concomitent.
Ce se poate întâmpla dacă măcar unul dintre ei lipsește? Funcția lui va trece la dinții vecini, dar nimănui nu-i plase supraefortul, nu-i așa? Ca urmare, mestecarea se realizează doar într-o singură parte, astfel dinți se rod mai repede, mușchii se dezvoltă, articulația temporomandibulară se deformează, se inflamează, ceea provoacă durere. Are loc suprasolicitarea gingiilor. Iar în gaura dintelui liber se deplasează ceilalți, schimbându-se poziția de mușcare. Disconfortul de a mesteca determină alegerea alimentelor mai moi și mai ușor de mestecat, dar care este și mai calorică. Cei care mestecă bine mâncarea, puțini la număr, mai des preferă chiflele moi în loc de carnea dură.
Scade calitatea de fărâmițare a alimentelor. Mestecarea doar într-o parte nu permite mărunțirea ca mai înainte a cestora, dar și durerea de dinți și gât te impune să înghiți bucăți de alimente. Ca urmare, are loc suprasolicitarea tractului gastrointestinal, un aport redus de substanțe utile și apoi la insuficiența lor.
Apropo, mulți nutriționiști susțin că mărirea cantității de hrană se datorează faptului că în hrană lipsește elementul necesar. Astfel mâncăm mai mult, deși, dacă am găsi bucata cu elementul necesar, ar fi suficient.
Rezolvarea problemei
Deseori citim pe forumuri că cineva are o carie pe care nu reușește să o trateze deja de jumătate de an sau despre tartrul care, parcă, nu este deranjant. Vă înșelați. E nevoie să mergeți o dată la jumătate de an la medic, acesta este un intervalul normal. Cu cât mai repede va fi înlăturată caria sau eliminată piatra, cu atât e mai mare posibilitatea să vă păstrați dinții până la bătrânețe. Curățarea profesională a dinților trebuie să fie efectuată sub supravegherea medicului, de două ori pe an –dacă stomatologul nu recomandă un alt regim. Tartru trebuie înlăturat neapărat, pentru că sub el se dezvoltă neobservabile cariile.
Și, desigur, nu trebuie să uitați despre igiena zilnică. Multe persoane, apropo, recunosc că necesitatea de a-și spăla dinții după orice gustare îi face să renunțe la ele. Cum vă pare această soluție?