Pentru mulți dintre noi, ora de trezire rămâne destul de constantă de la o zi la alta. Cu toate acestea, ora la care ne culcă poate varia, în funcție de o serie de lucruri: viața socială, programul de lucru, obligațiile familiale, cel mai nou serial care rulează pe Netflix sau momentul în care începi să te simți obosit. Dar, din moment ce știi când trebuie să te trezești, cunoașterea „cantității” specifice de somn de care ai nevoie pentru a funcționa la cel mai bun nivel te poate ajuta să determini la ce oră să te culci. În cele ce urmează, vei afla cum să calculezi cea mai bună oră la care să te culci, pe baza orei tale de trezire și a ciclurilor naturale de somn.

Dacă un sugar poate avea nevoie de până la 17 ore de somn în fiecare zi, un adult în vârstă se poate descurca cu doar 7 ore de somn pe noapte. Reține, totuși, că nevoile de somn pot varia, chiar și în cadrul aceluiași grup de vârstă. S-ar putea ca tu să ai nevoie de cel puțin 9 ore de somn pe noapte pentru a te simți bine odihnit, în timp ce partenerul tău se poate trezi în mod natural după 7 ore, simțindu-se perfect odihnit și pregătit pentru a începe ziua.

Iată câteva întrebări pe care să le iei în considerare atunci când îți evaluezi nevoile de somn:

  • Mă simt odihnit după 7 ore de somn, sau am nevoie de cel puțin 8 sau 9 ore?
  • Simt somnolență în timpul zilei?
  • Mă bazez pe cafea pentru a mă menține în formă pe parcursul zilei?
  • Partenerul meu de somn a observat că mă foiesc în pat sau că am probleme de somn în timpul nopții?

Ora la care ar trebui să mergi la culcare. Cum funcționează calculatorul de somn

Lipsa somnului este o preocupare reală pentru mulți oameni, în special pentru cei care se confruntă cu provocări constante legate de muncă și de viață care pot perturba și mai mult somnul. Privarea de somn poate avea efecte pe termen scurt și lung asupra sănătății fizice, emoționale și cognitive.

Vestea bună este că, mai nou, există un calculator de somn minune care îți arată cât ar trebuie să dormi exact. Acesta ține cont de ciclurile de somn, mai degrabă decât de obținerea mai multor ore de somn. Aceste ore se bazează pe:

  • ora la care te trezești
  • finalizarea a cinci sau șase cicluri de somn de 90 de minute
  • acordarea a 15 minute pentru a adormi

Așadar, dacă te trezești la momentul nepotrivit în timpul unui ciclu de somn, te vei simți mai obosit, chiar dacă ai dormit mai mult timp. Prin urmare, iată câteva exemple, potrivit healthline.com:

  • Pentru a te trezi la ora 6 dimineața, trebuie să te culci la ora 20:45 sau la 22:15
  • Dacă te trezești la 7 dimineața, atunci ar trebui să te culci fie la ora 21.45, fie la 23.15
  • Pentru ora 8 dimineața, ar trebui deja să fii pregătit de somn pentru ora 22:45 sau 12:15.