Autoexaminarea glandelor mamare presupune observarea regulată și palparea sânilor pentru a depista eventualele modificări ale structurii acestora. Scopul de bază al autopalpării este descoperirea la timp a cancerului mamar.
Cancerul glandelor mamare este cea mai frecventă tumoare malignă a organelor sexuale feminine și ocupă locul unu printre cauzele de deces din cauza tumorilor maligne la femei. Depistarea la timp a cancerului mamar permite o creștere semnificativă a ratei de supraviețuire și îmbunătățirea rezultatelor tratamentului.
Pe lângă cancer, autoexaminarea glandelor mamare permite depistarea majorității neoformațiunilor benigne ale sânilor și monitorizarea evoluției lor. Aceasta ajută la stabilirea momentului când aceste neoformațiuni se pot transforma în maligne și permite îndepărtarea lor înainte de a fi prea târziu.
Autopalparea glandelor mamare nu înlocuiește examenele regulate ale sânilor în timpul vizitelor la ginecolog, ultrasonografia și mamografia. Această metodă permite depistarea modificărilor periculoase și localizarea acestora, pentru ca ulterior aceste modificări să fie examinate țintit cu ajutorul mamografiei și altor metode.
Când trebuie efectuată autoexaminarea glandelor mamare?
Majoritatea specialiștilor recomandă efectuarea autoexaminării sânilor începând cu vârsta de 20 de ani și continuând pe parcursul întregii vieți. Sarcina, perioada de alăptare naturală și cea de postmenopauză nu trebuie să devină excepții. Riscul de dezvoltare a cancerului de sân crește odată cu vârsta, iar pe timpul sarcinii și alăptării modificările pot fi depistate mai greu, de aceea autopalparea regulată este extrem de importantă.
Autoexaminarea glandelor mamare trebuie efectuată în fiecare lună în una și aceeași zi. La vârsta fertilă, este mai bine să efectuați autoexaminarea în primele câteva zile după menstruație, pentru că în această perioadă glandele mamare sunt mai puțin sensibile și umflate.
În perioada de postmenopauză, pentru autoexaminare alegeți o dată ușor de memorat (de exemplu prima sau ultima zi a lunii). Dacă luați contraceptive orale, este mai bine să faceți autoexaminarea în ziua administrării primei pastile din noua cutie.
Cum se efectuează autoexaminarea glandelor mamare?
Autoexaminarea cuprinde 6 etape (sau pași) de bază.
Pasul 1. Poziționați-vă în fața oglinzii, întinzând brațele de-a lungul corpului.
Verificaţi dacă glandele mamare au dimensiuni, forme şi aspect exterior similar, dacă există vreo asimetrie sau alte deosebiri între sâni. Apoi examinaţi cu atenţie fiecare sân în parte. Acordaţi atenţie următoarelor modificări:
- orice modificări ale pielii (roşeaţă, porţiuni retractate, ridate etc.);
- modificări ale formei, asimetrie, retracţii ale mameloanelor, eliminări din mameloane (în cazul prezenţei acestora – la caracterul eliminărilor);
- modificări ale dimensiunilor, formei, neuniformităţi vizibile (retracţii sau umflături) pe suprafaţa glandelor.
Pasul 2. Ridicaţi braţele deasupra capului şi repetaţi examenul.
Pasul 3. Puneţi mâinile în şolduri şi încercaţi să încordaţi de câteva ori la rând muşchii pieptului. Continuaţi examenul glandelor mamare.
Pasul 4. Strângeţi pe rând mamelonul drept şi cel stâng între degetele mare şi arătător. Observaţi dacă apar eliminări din mamelon, precum şi caracterul acestor eliminări (lapte, mucoase, sânge, eliminări purulente)
Pasul 5. Culcaţi-vă pe spate şi încercaţi să vă relaxaţi. Cu ajutorul primelor 3-4 degete îmbinate, palpaţi pe rând sânul drept şi cel stâng. Sânul drept trebuie palpat cu degetele mâinii stângi, iar sânul stâng – cu degetele mânii drepte. Străduiţi-vă să palpaţi glandele cu pernuţele, şi nu cu vârfurile degetelor. Zona palpării trebuie să cuprindă porţiunea de la claviculă până sub sân şi de la mijlocul pieptului în faţă până la subraţ. Pentru a nu omite nici o porţiune, formaţi-vă o anumită consecutivitate a palpării şi respectaţi-o de fiecare dată. Cea mai comodă variantă este palparea în spirală de la mamelon spre exterior (în cercuri cu diametrul în creştere) sau dinspre exterior spre mamelon (cercuri cu diametrul în scădere). La palpare, atrageţi atenţie asupra prezenţei oricăror dintre următoarele modificări:
- zone întărite sau, din contra, prea moi în glanda mamară;
- senzaţie de durere la palpare;
- orice modificări ale consistenţei glandei mamare.
Pasul 6. Repetaţi palparea glandei mamare în picioare.
Este foarte importantă efectuarea autopalpării regulate. Aceasta vă permite să cunoaşteţi toate particularităţile structurii normale a sânilor dumneavoastră, să stabiliţi prezenţa unor porţiuni întăritepermanente şi să ţineţi minte localizarea lor, pentru ca la examenul următor să ştiţi dacă acestea sunt neoformaţiuni sau nu.
La început, pentru a memora particularităţile individuale ale sânului,puteţi ţine şi un jurnal, unde veţi înscrie toate modificările depistate. Acest lucru este foarte important, în special dacă aveţi mastopatie – boală caracterizată prin prezenţa permanentă de chisturi mamare.
Despre ce modificări trebuie să informaţi medicul?
Trebuie să comunicaţi medicului despre orice modificări nou-depistate, dacă ele nu dispar în decursul următorului ciclu menstrual. Aproximativ 80% din aceste modificări sunt benigne, dar caracterul lor poate fi stabilit cu exactitate doar de medicul ginecolog. De aceea nu trebuie să vă riscaţi sănătatea şi liniştea sufletească, sperând să nu faceţi parte din celelalte 20%.
Din păcate, autopalparea glandelor mamare permite depistarea neoformaţiunilor de dimensiuni destul de mari, care uneori pot fi forme de cancer destul de grave.
O dată la jumătate de an examenul şi palparea glandelor mamare trebuie efectuate de un mamolog oncolog sau ginecolog. Nu trebuie să uitaţi nici despre metodele suplimentare de diagnostic, aşa ca ultrasonografia (pentru femeile mai tinere de 40 de ani) şi mamografia (pentru femeile cu vârsta de peste 40 de ani).