Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri. Unele tipuri de coronavirusuri provoacă boli în rândul oamenilor, în timp ce altele afectează animalele. Coronavirusurile care se întâlnesc la câini și pisici sunt coronavirusuri canine și feline.
Există riscul ca animalele să răspândească virusul SARS-Cov-2 la oameni?
Sindromul acut respirator sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) sunt exemple de boli cauzate de coronavirusuri de origine animală care s-au transmis și la oameni. Se suspectează că și în cazul noului tip de coronavirus, virusul SARS-Cov-2, care a provocat focarul curent de îmbolnăvire cu COVID-19, s-a întâmplat același lucru. Până în momentul de față, acest lucru nu este confirmat cu certitudine și nu se cunoaște exact sursa noului tip de coronavirus.
Virusul care provoacă COVID-19 se răspândește pe cale aerogenă, prin picături în timpul tusei, strănutului și vorbirii, de la o persoană bolnavă sau asimptomatică la alte persoane. Studiile recente demonstrează că și persoanele infectate și care nu prezintă simptome au un rol important în răspândirea SARS-Cov-2. În acest moment, nu există dovezi că animalele joacă un rol în răspândirea virusului care provoacă COVID-19.
Există riscul ca oamenii să prezinte sursa de infecție cu SARS-Cov-2 pentru animale?
Procesul de transmitere a SARS-Cov-2 de la oameni la animalele de companie este încă slab studiat. Se presupune că în cazuri unice de infectare a animalelor de companie, sursa de infecție ar fi oamenii.
Specialiștii în sănătate publică și în sănătatea animalelor la nivel global monitorizează situația și vor oferi actualizări pe măsură ce informațiile vor fi verificate. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina cum diferite animale ar putea fi infectate cu SARS-Cov-2 și dacă există riscul de a te infecta ulterior de la animalele de companie.
Până vor fi disponibile dovezile, este important să evităm răspândirea noului tip de coronavirus care provoacă COVID-19, inclusiv și la animalele de companie. În acest context, este necesar de a respecta următoarele măsuri de protecție:
- Evitați contactul cu animalele de companie dacă sunteți bolnav sau suspect de COVID-19;
- Identificați un alt membru din familie care va avea grijă de animal;
- Purtați mască și spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun când îngrijiți animalul de companie;
- Asigurați igiena animalelor de companie;
- Dacă animalul de companie manifestă simptome caracteristice infecției respiratorii acute, sunați medicul veterinar și anunțați-l despre riscul posibil de infectare cu COVID-19 a animalului de companie. Nu duceți animalul de companie la clinica veterinară!
- Urmați recomandările prescrise de medicul veterinar și izolați animalul la domiciliu;
- Fiți conştienți de faptul că, până la 5 ani, copiii, persoanele cu sistemul imunitar slab și persoanele peste 65 de ani au mai multe șanse de a contacta boli infecțioase sau parazitare de la animalele de companie.
Recomandări pentru deținătorii de animale de companie:
Până se vor cunoaște mai multe informații despre modul în care noul tip de corinavirus afectează animalele, aveți grijă de ele ca și de ceilalți membri ai familiei, pentru a le proteja de o posibilă infectare:
- Nu lăsați animalele de companie să interacționeze cu oameni sau alte animale din afara gospodăriei;
- Țineți pe cât este posibil pisicile în încăpere pentru a le împiedica să interacționeze cu alte animale sau oameni;
- Plimbați câinii, menținând cel puțin 2 metri față de alte persoane și animale, cu respectarea Regulamentului privind întreținerea animalelor de companie, adoptat de autoritățile municipale;
- Colectați deșeurile animaliere;
- Evitați parcurile de câini sau diferite locuri publice unde se adună un număr mare de oameni cu câini;
- Evitați contactul cu animalele fără stăpân sau animalele sălbatice;
- După ce ați revenit de la plimbare cu animalul de companie, îi spălați și curățați bine labele. Consultați medicul veterinar despre modul și frecvența efectuării dușului;
- Evitați contactul apropiat cu animalele (sărutările, cuprinderea, dormitul în același pat etc.);
- Igienizați frecvent lucrurile destinate animalului de companie: vesela pentru mâncare, WC, jucăriile etc.