Este greu să nu fii de acord cu faptul că sănătatea și confortul zonei intime sunt foarte importante. Dacă respectăm regulile de igienă putem evita multe probleme, printre care dezechilibrul microflorei, diverse infecții și alte neplăceri care ne pot întuneca viața. Sunteți sigure că știți şi respectaţi regulile de igienă intimă? Dacă nu, vă invităm să citiți sfaturile de mai jos.

Igiena intimă. 7 greșeli pe care le face orice femeie

Vestea bună este că natura a avut grijă ca vaginul nostru să se curețe singur. Există o singură problemă: luptăm permanent cu mirosul care, din punct de vedere medical, este considerat normal, dar uneori cam greu de suportat (din păcate). Tocmai de aceea ne străduim zilnic să îl combatem, iar încercările noastre au uneori consecințe negative.

Din față spre spate

Așa și doar așa. Dacă până acum nu ați acordat atenție direcției în care se mișcă mâna dumneavoastră, faceți-o acum. De ce? Pentru că fiecare dintre cele două orificii, anal și vaginal, au bacterii proprii, folositoare și necesare pentru funcționarea corectă a acestor zone. Problema este că ele nu sunt prietenoase unele cu altele, iar dacă ajung în vizită pot cauza diverse boli (ne referim aici și la tot felul de jocuri sexuale, și la folosirea șervețelelor și hârtiei igienice).

Produse fără odorizanţi și parfumerie agresivă

Deși, după cum am văzut, vaginul este un organ care se „curăță singur”, el are nevoie de ajutor suplimentar. Și faceți bine dacă folosiți săpun cu pH neutru sau produse speciale pentru igienă intimă. Dar nu este recomandabil să folosiți săpun parfumat pentru mâini, geluri de duș sau alte produse cu miros puternic. Veți obține un rezultat invers: veți spăla bacteriile folositoare și veți deregla pH-ul normal al pielii. Ca urmare, pielea se va irita şi se va irita. Aceste sfaturi sunt valabile și pentru șervețelele de igienă intimă, deodorante și creme de corp. 

Igiena intimă. 7 greșeli pe care le face orice femeie

Nici un fel de duș

Rețineți: este interzis să orientați jetul de apă spre vagin. Acesta va spăla stratul bacterian de protecție, care previne pătrunderea în organism a infecțiilor periculoase. Prin spălări vaginale omorâți cu mânuța proprie bacteriile bune, care au grijă de sănătatea intimă. Dacă nu vă plac mirosurile și eliminările, este mai bine să vă adresați medicului pentru stabilirea cauzei, dar nu să încercați să le mascați, făcându-vă mai rău.

Dietă corectă

În primul rând, nu vă mirați dacă, după o bere cu pește sărat, veți simți un disconfort și un miros neplăcut în zona intimă. Alimentați-vă corect și echilibrat, reduceți cantitatea de zahăr (în special dacă aveți episoade de candidoză) și beți suficientă apă. Vaginul are și alte produse preferate. De exemplu, sucul de afine neîndulcit, iaurturile și oțetul de mere ajută în tratamentul candidozei, o infecție fungică banală. Produsele de soia previn uscăciunea, iar usturoiul este o metodă de protecție și luptă împotriva infecțiilor fungice. 

Lenjerie strânsă

Dacă ați suferit vreodată de infecții vaginale, uitați de tanga și chiloțeii înguști de mătase. Purtați lenjerie naturală, de bumbac, care permite pielii să respire, absoarbe rapid umezeala și contribuie la circulația aerului. Nu creați în zona intimă efect de seră, pentru că bacteriile și ciupercile adoră mediul cald și umed. Este valabil și pentru pantalonii mulați, șorturile scurte și lenjeria modelatoare. Cel puțin vara străduiți-vă să purtați mai mult fuste și rochii. Și, desigur, nu stați la plajă în costum de baie ud. 

Igiena intimă. 7 greșeli pe care le face orice femeie

Schimbați absorbantele și tampoanele

Nu uitați că zonei intime nu îi place mediul cald și umed, iar sângele menstrual este o sursă suplimentară pentru răspândirea infecțiilor. De aceea și tampoanele, și absorbantele trebuie schimbate la fiecare 2 ore și după fiecare vizită la WC. Uitați de economie.

De ce este atât de important?

Organele noastre sexuale sunt un sistem delicat și complicat al organismului. Microflora vaginului este formată, în proporție de 90 la sută, din lactobacterii, și doar mai puțin de 10 la sută din bifidobacterii. Aceste bacterii obișnuite au grijă de această zonă și nu se comportă niciodată agresiv, dar, în cazul apariției unui dezechilibru, orice bacterie nocivă poate provoca inflamații, prurit, arsuri, iritații, eliminări sporite, mirosuri neplăcute și alte simptome. Din păcate, majoritatea femeilor suferă periodic de anumite dereglări ale microflorei normale, iar cauzele apariției lor sunt destul de banale.

Sursa