Una dintre cele mai cunoscute metode de contracepție folosite de femeile din întreaga lume este pilula anticoncepțională. În pofida acestui fapt, există o mulțime de femei care ezită să o ia din frica de a se îngrășa, de a-și deregla sistemul hormonal sau din cauza altor efecte adverse posibile, despre care au auzit.
În articolul ce urmează, vei afla ce efecte adverse pot afea pastilele contraceptive, dar și în ce cazuri acestea pot fi de mare folos.
În primul rând, trebuie să știi că pastilele contraceptive se iau întotdeauna numai la recomandarea medicului. După o anamneză amplă și un șir de teste și analize, medicul tău ginecolog îți va prescrie un tratament hormonal potrivit pentru tine.
În caz contrar, dacă administrezei contraceptivele recomandate de o prietenă sau pilulele despre care ai citit că ar fi bune, îți poți face mai mult rău decât bine.
Pilula reprezintă o formă de contracepție hormonală ce poate fi, în principiu, de două tipuri: pilula contraceptivă ce conține estrogen şi cea care conține progesteron. Pe lângă acestea, există şi pilulele combinate ce conțin atât estrogen, cât şi progesteron.
Ce afecțiuni poate trata pilula contraceptivă?
Pe lângă protecția de o sarcină nedorită, contraceptivele orale pot fi folosite şi pentru a trata anumite afecțiuni medicale precum:
-Endometrioza;
-Menstruația neregulată;
-Dismenoreea (menstruația dureroasă);
-Menoragia (menstruația abundentă);
-Sindromul premenstrual şi tulburarea disforică premenstruală;
-Acneea, hirsutismul (pilozitatea excesivă) şi alopecia (pierderea părului);
-Scăderea riscului de formare a chisturilor la sâni şi a chisturilor ovariene, pentru boala inflamatorie pelvină şi sarcinile ectopice (extrauterine);
-Prevenirea cancerului ovarian şi a celui endometrial.
Ce efecte secundare poate avea administrarea pilulei contraceptive?
Sângerarea intermenstruală
În primele trei luni de administrăre a pilulei, unele femei experimentează sângerări intermenstruale, dar acestea dispar, de obicei, odată cu cea de-a treia cutie de pilule.
Totuși, dacă experimentezi acest tip de sângerări mai mult de 5 zile în timp ce iei pilulele sau dacă ai sângerări intermenstruale serioase timp de trei zile sau mai mult, este recomandat să faci o vizită ginecologului.
Durerile de cap
Un alt efect advers al pilulelor contraceptive pot fi durerile de cap. În cazul unor migrene severe sau a unor dureri persistente de cap pe durata administrării pilulelor, de asemenea, este recomandat să consulți medicul.
Sensibilitatea sânilor
Sensibilitatea sânilor este un alt efect secundar ce poate apărea în urma administrării pilulelor contraceptive. Aceasta poate apărea odată cu începerea tratamentului contraceptiv, însă dispare la câteva zile, după ce organismul se obişnuieşte.
Creşterea în greutate
Unul dintre efectele adverse ale contraceptivelor, de care se tem foarte multe femei este creșterea în greutate. Deşi studiile ce au analizat acest efect nu au avut un rezultat concludent, cert este faptul că în unele cazuri pilulele contraceptive cauzează o anumită retenție de apă, în special în zona şoldurilor şi a sânilor. În alte cazuri, aceste pilule cresc pofta de mâncare, drept urmare, femeile au tendințsa să mănânce mai mult și se îngrașă.
Modificările dispoziției
Administrarea pilulei contraceptive îți poate influența și starea emoțională. Dacă simți modificări ale dispoziției în timp ce iei pilule contraceptive, atunci e recomandat să-i spui medicului care ți le-a prescris.
Greața
Aceasta poate apărea odată cu debutul tratamentului cu pilule contraceptive, însă dispare odată cu trecerea timpului. Pentru a diminua acest simptom, poți lua pilula după masă sau înainte de culcare.
Lipsa poftei de sex
Pilulele pot cauza scăderea libidoului din cauza hormonilor prezenți în ele, dar în acelaşi timp libidoul poate fi influențat şi de alți factori independenți de pilulele contraceptive.
Secrețiile vaginale
Unele femei au observat că după administrarea pilulei contraceptive, secrețiile vaginale s-au modificat. Uneori aceste variații ale secrețiilor apar la începutul tratamentului cu anticoncepționale, însă ele pot fi şi semne ale unor infecții vaginale. Este recomandat să consulți medicul în cazul unor secreții vaginale abundente sau îngrijorătoare.
Schimbări vizuale în cazul celor care poartă lentile de contact
Dacă porți lentile de contact şi observi anumite schimbări în privința clarității vederii sau legat de toleranța lentilelor, trebuie să faci o vizită medicului oftalmolog.
Formarea unor cheaguri de sânge
Pilulele anticoncepționale care conțin progestin au fost asociate cu riscul crescut de a dezvolta cheaguri de sânge şi pot duce la creşterea nivelului de potasiu din sânge (care ar putea cauza alte probleme de sănătate). Mai este important de reținut că pastile combinate ce conțin o formă de progesteron sintetic numit drospirenononă pot avea un risc mai mare pentru formarea cheagurilor de sânge, inclusiv de tromboză venoasă profundă şi embolism pulmonar.
Efecte secundare grave ale pilulei contraceptive
Pastilele anticoncepționale combinate au un risc cardiovascular destul de mare (atac de cord, accident vascular cerebral, cheaguri de sânge). Pentru femeile care au un istoric medical cu astfel de probleme cardiovasculare, se recomandă ca acestea să nu ia pilule contraceptive combinate, ci să vorbească cu medicul ginecolog pentru a găsi alte alternative de contracepție.
Femeile ce folosesc pilulele combinate au un risc uşor mai mare de a avea ca reacții adverse anumite probleme grave, dar rare, decât femeile care nu le folosesc. Aceste probleme de sănătate includ atacul de cord, accident vascular cerebral, dezvoltarea unui cheag în vasele de sânge din picioare, plămâni, inimă, sau creier, apariția hipertensiunii arteriale, de tumori hepatice, calculi biliari sau icter (îngălbenirea pielii sau ochilor). Din această cauză este recomandat să discuți cu medicul ginecolog pentru a vedea ce tip de anticoncepționale este mai potrivit pentru tine.