Tocmai te-ai trezit și ai realizat că efectiv nu te poți ridica din pat fără ajutor suplimentar? Ei bine, avem vești nu prea bune, pentru că urmează o zi în care activitățile tale fizice vor fi perturbate de durerea insuportabilă de la nivelul gâtului. Afecțiunea este cunoscută și sub denumirea de torticolis, iar durerea este atât de puternică încât te împiedică să miști gâtul și de aici se transferă și la umeri și, uneori, la brațe. Prin urmare, ajungi în imposibilitatea de a conduce, de a căra lucruri sau chiar de a-ți efectua sarcinile zilnice la muncă, dacă jobul implică și activitate fizică.

Dacă durerea a fost provocată de o poziție nefirească în timpul somnului, de orele lungi petrecute pe scaun, la birou sau de o activitate prea solicitantă fizic poți aștepta ca mușchii să se relaxeze, dar asta poate dura și câteva zile sau poți încerca câteva mișcări care să te ajute la detensionarea acestora.

Ce remedii există pentru a rezolva problemele cauzate de un gât înțepenit

  • Căldura este poate cel mai la îndemână remediu la care poți apela în astfel de situații. Un duș cald, un prosop încălzit sau o pernă electrică pe zona afectată pot ajuta la relaxarea musculaturii și pot face ca durerea să scadă în intensitate.
     
  • Sarea amară (sarea Epsom) adăugată în cada plină cu apă caldă ajută la reducerea inflamațiilor și calmează durerea. Stai cel puțin 20 de minute în apa în care ai dizolvat 1-2 cești cu această sare și organismul va beneficia de o infuzie excelentă cu magneziu, mineral recunoscut pentru beneficiile pe care le aduce mușchilor și celulelor osoase.
     
  • Masajul este o altă soluție care poate facilita recuperarea în cazul unui gât înțepenit. Ideal este să apelezi la ajutorul unui profesionist, care știe exact ce mișcări și ce presiune trebuie să aducă asupra zonei afectate astfel încât lucrurile să evolueze cât mai rapid în direcția dorită. Cum însă nu este mereu la îndemână să ajungi sau să chemi un maseur la domiciliu, poți încerca să masezi ușor zona afectată cu o cremă antiinflamatorie.
     
  • Exercițiile ușoare de stretching pot fi de mare ajutor în accelerarea recuperării. Indicat este să apelezi la ajutorul unui kinetoterapeut care să îți explice foarte clar ce mișcări poți face și ce anume este contraindicat. Dacă nu ai cum să ajungi la un specialist, am cerut noi sfatul unuia și am adunat o listă cu exerciții ușoare, pe care le poți încerca acasă chiar şi cu un gât înțepenit.
  1. Stai drept, cu picioarele ușor depărtate și du foarte ușor bărbia la piept, după care revii la poziția inițială. Repetă această mișcare de 10 ori.
  2. Din aceeași poziție – drept și cu picioarele depărtate – lasă acum ușor capul pe spate și readu-l în poziție dreaptă. Repetă exercițiul de 10 ori.
  3. Aceeași poziție, doar că acum rotești ușor capul spre partea stângă de 10 ori, apoi spre dreapta tot de atâtea ori.
  4. Rotește capul alternativ, stânga-dreapta, de câte 10 ori.

Când mergem la medic în cazul în care avem de-a face cu gât înțepenit

În cele mai multe cazuri cei care suferă de gât înțepenit scapă de rigiditate și durere și își pot relua activitățile de zi cu zi în câteva zile. Există însă și situații care trebuie să te pună pe gânduri și să mergi cât mai repede la medic. În primul rând, dacă durerile persistă de mai mult de o săptămână, e important să ceri ajutorul unui specialist. Există însă simptome care ar trebui să te trimită urgent la doctor, indiferent de cât timp ai rămas cu gâtul înțepenit:

  • Febră, dureri de cap, stare generalizată de slăbiciune sau somnolență, tuse
  • Stare de greață și vărsături
  • Dificultăți respiratorii
  • Dificultăți de coordonare, aici putând fi vorba de senzație de amețeală, probleme de mers sau chiar dificultăți la scriere
  • Pierderea bruscă în greutate