mamaplus

Gastrita la copii. De ce apare, cum o prevenim și ce metode de tratament există

-
//
13.04.2022

Durerile abdominale la copii sunt cauza celor mai frecvente solicitări parvenite la adresa medicilor (conform statisticilor, de la 20% până la 50% [Pechkurov D.V. și coautorii, 2012]). Cele mai frecvente diagnosticuri date de gastroenterologi sunt gastrita și gastroduodenita (aproximativ 50% din structura bolilor). Un fapt curios este că, incidența gastritei diferă în funcție de vârsta copiilor. Conform statisticilor, incidența este mai mare în perioada de creștere în înălțime și a dezvoltării copiilor (5-6 ani și 10-15 ani).

Ce este gastrita, cum poate fi caracterizată și cum se manifestă în rândul copiilor? Ce metode de tratament și profilaxie a gastritei sunt disponibile la momentul actual? Află câteva răspunsuri la aceste întrebări în articolul de față.

Gastrita reprezintă inflamarea mucoasei stomacului.

Cum se manifestă gastrita la copii?

Potrivit medicilor, gastrita se poate manifesta diferit, în dependență de:

  • Tipul de gastrită – există gastrita acută și gastrita cronică.
  • Gradul de răspândire a leziunilor la nivelul mucoasei stomacului – există forma focală (o regiune a stomacului: fundică, antrală, piloroantrală, piloroduodenală) și forma difuză.
  • Cauzele apariției – asociate cu Helicobacter pylori; boli autoimune, eozinofile; reactive (pe fundalul altor afecțiuni); idiopatice.
  • Gradul de aciditate al sucului gastric: hiperaciditate gastrică sau hipoaciditate gastrică.

Cum se manifestă gastrita la copii?

Gastrita acută evoluează rapid, iar factorii principali care pot declanșa apariția primelor simptome sunt alimentația necorespunzătoare vârstei, anumite preparate farmaceutice sau soluții chimice. Gastrita acută poate fi și rezultatul unei complicații date de o altă afecțiune. Copilul va acuza dureri puternice în zona abdomenului, eructații, stare de vomă, vărsături, diaree, salivare exesivă sau va avea o senzație de uscăciune a gurii.

Gastrita cronică este caracterizată prin simptome care durează pe termen lung, cu perioade de acutizări și remisiune. Odată cu trecerea timpului, structura mucoasei stomacului suferă mai multe modificări, ceea ce poate duce la perturbarea activității stomacului și chiar a metabolismului. Părinții pot observa scăderea poftei de mâncare, scaune neregulate, scăderea greutății corporale. Copilul poate acuza dureri în regiunea abdominală imediat după masă, poate avea eructații și senzație de greață.

Tratamentul gastritei la copii

Fără înoială, metoda de tratament a gastritei ar trebui să fie una complexă, cu acțiune directă asupra cauzelor principale și a mecanismelor de dezvoltare. Totodată, ar trebui să amelioreze simptomele afecțiunii.

Dieta este unul din factorii esențiali în tratamentul gastritei. Alimentele ar trebui să fie cât mai prietenoase cu stomacul copilului (din punct de vedere al preparării termice și al compoziției). Mesele ar trebui să fie mici și frecvente.

Terapia medicamentoasă include toate particularitățile gastritei, menționate mai sus, și este prescrisă în mod individual, în funcție de forma gastritei. De regulă, se utilizează un spectru larg de preparate famaceutice: antibiotice, fermenți, prokinetice, antiacide, etc.

Cum poate fi sporită eficacitatea tratamentului?

Utilizarea unor combinații speciale de medicamente de bioreglare, precum Gastricumeel, va permite sporirea eficacității tratamentului. Datorită compoziției sale, Gastricumeel poate produce un efect de stabilizare și poate fi administrat în caz de aciditate gastrică și indiferent de cauzele apariției gastritei. Din experiența practică a administrării Gastricumeel, preparatul contribuie la normalizarea procesului de digestie, reducerea crampelor stomacale, reglarea acidității gastrice și a motilității. Preparatul poate fi administrat și copiilor, începând cu vârsta de 6 ani, iar tehnologia de preparare nu are o încărcătură farmacologică suplimentară.

mamaplus

Măsuri de profilaxie și prevenire a gastritei

Una dintre cele mai importante măsuri de prevenire în caz de gastrită acută la copii ține de respectarea unei alimentații echilibrate și corespunzătoare vârstei.

Pentru profilaxia acutizării gastritei cronice trebuie respectat un regim alimentar și psihoemoțional corespunzător. Se recomandă un tratament antirecidivant de două ori pe an, inclusiv cu administrarea Gastricumeel.

Acesta este un medicament. Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresați-vă medicului sau farmacistului.

Toate informațiile despre acest preparat se găsesc în prospect.

mamaplus