mamaplus

Fetița se scarpină des în zona genitală? S-ar putea să fie vorba despre vulvovaginită

-
//
12.07.2022

Vulvovaginita este una dintre cele mai comune afecțiuni ginecologice ale fetițelor. Ea constă într-o inflamație simultană a vulvei și a vaginului și se manifestă prin dureri în zona aparatului genital și prin mâncărimi în zona respectivă. Dacă în cazul femeilor mature vulvovaginită este asociată mai ales cu activitatea sexuală, în cazul fetițelor care nici măcar nu au ajuns la pubertate, boala NU are nimic de a face cu activitatea sexuală.

Lipsa părului pubian și a labiilor bine definite, expun aparatul genital al tinerelor fete la diverși factori care pot irita pielea delicată a vulvei - materialele textile ale lenjeriei intime, chimicale din detergent și săpun etc. În plus, fetițele nu au încă estrogen care să le protejeze tractul vaginal, ph-ul din interiorul vaginului lor fiind foarte mare și creând un mediu propice dezvoltării bacteriilor.

De asemenea, un alt factor de risc îl pot constitui mișcările incorecte prin care se realizează toaleta zilnică. Indiferent de cauza care a provocat această afecțiune, nu trebuie să vă îngrijorați, pentru că ea nu afectează aparatul genital. În plus, este o afecțiune de care se scapă foarte ușor.

Care sunt simptomele vulvovaginitei?

Înainte de a se plânge de dureri, s-ar putea să remarcați tendința fetiței de a se scărpina în zona genitală. De asemenea, felul în care merge sau în care stă pe scaun vă va semnala disconfortul pe care îl provoacă vulvovaginita. În scurt timp vă va spune probabil că are dureri, pentru că vulva se inflamează și devine foarte iritată. Zona genitală este roșie și umflată.

În majoritatea cazurilor, deși nu este obligatoriu, veți remarca o scurgere vaginală pe lenjeria intimă. Culoarea este de obicei verzuie, dar poate varia, de la gălbui la maroniu. Indiferent de culoare, mirosul este neplăcut. În cazuri foarte rare scurgerea poate conține și urme de sânge. Un alt simptom îl constituie usturimea pe care fetiță o simte când urinează, din cauza contactului urinei cu pielea iritată. Uneori însă acest simptom poate indica și o infecție urinară. În orice caz, dacă există cel puțin unul dintre simptomele de mai sus, faceți o vizită la medicul pediatru.

Cum poate fi tratată vulvovaginita?

Înainte de a indica un tratament, medicul vă va pune probabil o serie de întrebări legate de posibilii factori care au produs boala: tratamente recente cu antibiotice, hainele pe care le poarta fetița, felul în care se comportă în timpul toaletei etc. Medicul va examina cu atenție zona genitală a fetiței și, dacă exista o scurgere vaginală, va recolta o probă pentru analize. Examinarea atentă a efectelor afecțiunii este necesară pentru a prescrie un tratament corect. Dacă este vorba de o infecție bacteriană, probabil că se vor prescrie antibiotice.

Medicul vă va spune, de asemenea, cum să calmați durerea (prin băi călduțe, fără săpun). De asemenea, fetița va primi indicații legate de igienă,  ștergerea cu hârtie igienică din față spre spate, purtarea de lenjerie intimă din bumbac, lejeră, pentru a permite aerisirea zonei genitale. În funcție de diagnostic, medicul poate prescrie și un antibiotic local – un unguent pe bază de hidrocortizon sau o cremă pe bază de vitamina A și D pentru a accelera vindecarea și pentru a diminua durerea.

Poate fi prevenită vulvovaginita?

Nu există metode sigure pentru a preveni vulvovaginita, însă riscul de a o face poate fi diminuat prin câteva gesturi simple, pe care fetițele pot fi educate să și le însușească:

  • Comportamentul corect în timpul toaletei: urinarea cu genunchii depărtați și ștergerea zonei genitale dinspre vulvă spre anus;
     
  • Evitarea folosirii spumei de baie și a săpunurilor prea puternice. Dacă spălați fetița pe cap, încercați să faceți acest lucru la final, întrucât șamponul care se prelinge în cadă poate irita zona genitală. Dacă fetița are deja vulvovaginită, înlocuiți baia în cadă cu dușul.
     
  • Asigurați-vă că zona genitală este perfect uscată după ieșirea din baie.
     
  • Impuneți câteva reguli legate de îmbrăcăminte, chiar dacă ele vor crea mici dispute: fără blugi strâmți, fără chiloței din material sintetic, fără pijamale strâmte și fără alte haine care limitează circulația. Încercați, asemenea, să limitați timpul de folosire al costumelor de baie, colanților și pantalonilor scurți. Spălați lenjeria intimă cu un detergent delicat și nu utilizați balsam de rufe.