Nu există niciun motiv pentru care persoanele vaccinate ar trebui să-şi monitorizeze titrul de anticorpi. Experții Comitetului Național pentru vaccinare din România susțin că încă nu se ştie care este nivelul protector de anticorpi, iar testele nu spun nimic, în afara unor situații excepționale.
Este natural să se întâmple aşa şi după infecție, şi după vaccinarea pentru alte boli. Experții mai arată că doar în cazul unor boli sau tratamente asociate cu imunosupresia ar putea fi recomandat şi un test de anticorpi.
”Un test în anticorpi nu ne poate spune nimic, în afara unor situații excepționale. Nu știm încă ce înseamnă un titru protector de anticorpi. Nu ştim dacă doar anticorpii contează şi există destul de multe date care arată că şi elementele răspunsului imun celular sunt foarte importante pentru protecția față de acest virus.”, spun epidemiologii din România.
La întâlnirea cu virusul a doua oară, răspunsul va fi mult mai rapid pentru că avem acele celule care deja ştiu să-l recunoască, știu ce anticorpi să producă împotriva lui, știu cum să elimine celulele infectate, or acestea intervin foarte repede, se înmulțesc, fac anticorpi.
Chiar dacă virusul este întâlnit, infecția de cele mai multe ori dispare fără să ne dăm seama. Pentru a afla concentrația de anticorpi neutralizanți este necesară o analiză foarte complexă, care nu se poate face la testele de rutină.
Datele preliminare arată că foarte probabil protecția va fi asigurată pe o perioadă mai lungă.