Pe măsură ce infecția cu COVID-19 a început să afecteze întreaga lume, la fel au făcut-o și dezinformările privind modul de tratare a bolii. Există multe tratamente despre care s-a spus că sunt eficiente. Hidroxiclorochina, Ivermectina și vitamina D - toate au fost testate. Sugerarea că un tratament este eficient ca apoi să se constate că nu funcționează, în urma unor studii suplimentare, face parte din procesul științific, scrie BBC. Există câteva motive pentru care vitamina D ar putea fi considerată utilă în tratarea sau prevenirea COVID-19.

În primul rând, Vitamina Dare un rol în creșterea imunității. Britanicilor li se recomandă să ia vitamina D pe timpul iernii, iar cei cu deficiențe de vitamina D sunt sfătuiți să ia suplimentul pe tot parcursul anului. Până în prezent, niciun studiu nu a demonstrat însă un efect suficient de convingător pentru a susține administrarea de doze mai mari pentru a preveni sau trata bolile - dar asta nu înseamnă că acest lucru nu se va schimba în viitor.

Ce spun studiile?

Nu este o dovadă clară a eficienței vitaminei D - pentru asta este nevoie de un studiu controlat, în care o parte dintre participanți să primească tratamentul, iar celorlalți să le fie administrat un produs placebo, astfel încât cercetătorii să poată observa clar dacă există un efect real.

Studiile observaționale arată că anumite grupuri sunt mai susceptibile de a avea deficiențe de vitamina D și de a se îmbolnăvi de COVID-19 - persoanele în vârstă, persoanele cu obezitate sau persoanele cu pielea mai închisă. Este posibil ca o deficiență de vitamina D să fie motivul pentru care aceste grupuri prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire sau pot exista și alți factori ce țin de starea de sănătate sau de mediu, care să conducă atât la scăderea nivelului de vitamina D, cât și la o susceptibilitate mai mare la coronavirusul de tip nou.

Care este pericolul?

Deși persoanele care promovează medicina naturistă sau alternativă au principii distincte față de ale celor care se opun vaccinării, ajung uneori să se suprapună. Postările anti-vacciniștilor sunt „strâns legate de alte subiecte - religia, medicina pe bază de plante și medicina alternativă, comunitatea naturală”. Asta înseamnă că teoriile răspândite de aceștia - cum ar fi ideea că vitamina D poate înlocui vaccinarea - pot ajunge foarte ușor și în alte comunități, iar oamenii să nu își dea seama că este o conspirație, spune profesorul Van der Linden.

Vitamina D este relativ sigură (deși pot apărea probleme la doze mari), deci este posibil să nu pară cea mai dăunătoare dintre dezinformări. Pericolul apare atunci când oamenii sugerează că suplimentul este un leac miraculos și ar trebui să înlocuiască vaccinul, masca și măsura de distanțare socială.