De aproape 100 de ani, în lume se practică amigdalectomia, adică extirparea amigdalelor. În prezent, operația se recomandă doar în caz de infecții recidivante sau în caz de obstrucție a căilor aeriene. Mai multe informații și detalii aflăm în continuare de la medicul primar ORL Boris Smoc.
Când amigdalele prezintă focar de infecție, este bine să fie operate.
În principiu, pacienții candidați pentru amigdalectomie, îi urmărim până la un an. Ghidurile spun că este nevoie de cinci episoade de amigdalita pultacee într-un an, alte ghiduri șapte episoade. Trebuie să fim extrem de atenți, să urmărim pacientul, și vedem unul, două, trei, patru, cinci episoade, și luăm măsurile necesare și acționăm. Acest lucru se întâmplă deoarece amigdalele au un rol foarte important în apărarea organismului.
Când apare un număr mare de amigdalite pultacee, este bine să fie scoase.
Și asta pentru că o infecție de focar poate provoca necazuri chiar la distanță. Putem avea la nivelul aparatului renal glomerulonefrite. Putem avea la nivelul aparatului cardiovascular endocardite. Putem avea pușee de reumatism cronic acutizat după afecțiuni amigdaliene. Putem avea poliartrite după amigdalite acute. Colegii dermatologi în urticarie și în eczeme vin și ne solicită un examen ORL al pacientului pentru a vedea dacă nu prezintă acest focar de infecție în sfera ORL. Colegii oftalmologi în iridociclite, irite, vin și din nou ne solicită un examen de specialitate pentru a depista focarul de infecție. Pentru a preveni aceste afecțiuni, când este nevoie, operăm amigdalele – facem amigdalectomia.
Mai este forma de amigdalită hipertrofică, atunci când amigdalele cresc mult în volum, își măresc volumul, se unesc pe linia mediană și pacientul nu poate respira din cauza amigdalelor. Atunci iarăși trebuie operate amigdalele.
La copiii care nu au avut multe episoade de amigdalite cu puroi, dar prezintă această insuficiență respiratorie de cauza amigdaliană, se poate practica reducerea volumului amigdalelor.
Sunt studii pe număr mare de pacienți (de exemplu în Hong Kong pe 12.000 de pacienți), care arată că pacienții care au amigdale, fac forme diferite de cancer mai puțin decât pacienții care nu au amigdale.
Posibile reacții adverse după amigdalectomie
Referitor la operarea amigdalelor, aici pot apărea, ca după orice altă intervenție, câteva complicații. Poate apărea sângerarea. Anul acesta la congresul danubian de la Krems din Austria, colegii austrieci au raportat un număr mare de sângerări după amigdalectomii; surprinzător, chiar și un număr mare de decese.
Un deces la 1.000 de intervenții chirurgicale. Sângerările au fost la șapte-opt zile de la intervenția chirurgicală. Societatea austriacă de ORL a chemat în ajutor colegii de la societatea germană de ORL pentru a identifica cauze, pentru a găsi soluții. Și din această cauză în Austria s-a hotărât de către societatea austriacă de ORL, să se limiteze oarecum intervențiile de amigdalectomie – unde se poate să se facă doar în reducerea parțială.