mamaplus

Epidemiolog: În Moldova se așteaptă un nou val de COVID-19 în august-septembrie

0
//
13.07.2021

În următoarele două luni, în țara noastră se așteaptă o creștere a numărului de infectări cu COVID-19, din cauza variantei Delta, dar și a variantei noi Lambda a virusului, care este foarte contagioasă și poate provoca forme grave și decese. Vaccinarea este cea mai eficientă cale de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, a cazurilor grave și foarte grave și a deceselor, a declarat astăzi Angela Paraschiv, medic-epidemiolog, președintele Comisiei de specialitate în epidemiologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la o conferință de presă.

Riscul de infectare cu noile tulpini este foarte ridicat, întrucât este perioada estivală și oamenii călătoresc în număr mare, inclusiv peste hotarele țării.  O bună parte a cazurilor noi de infectare în Republica Moldova este de import. Situația privind infectarea cu noile tulpini este alarmantă în Rusia, a menționat Angela Paraschiv.

Totodată, Denis Cernelea, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a subliniat că, printre statele europene, cea mai mare rată de infectare se înregistrează și în Grecia, Olanda, Portugalia, Marea Britanie.

Potrivit responsabilului de la MSMPS, în ultimele șapte zile, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 în Republica Moldova a crescut cu 22 la sută, față de săptămâna precedentă. 45 la sută dintre cazuri s-au înregistrat în regiunea transnistreană a țării. În prezent sunt spitalizate cu noul coronavirus 179 de persoane, dintre care 75 sunt în stare gravă și extrem de gravă.  

Până acum, cu prima doză de ser anti-COVID-19 au fost imunizate 14,5% din populația Republicii Moldova, iar cu ambele doze – 9,16 la sută. Datele nu includ numărul cetățenilor moldoveni care s-au vaccinat în străinătate. Rata de vaccinare în rândul angajaților din sănătate este de peste 90 la sută, iar în rândurile salariaților din educație – de 55 la sută.

Veaceslav Guțu, medic-epidemiolog, a specificat că 0,08 la sută dintre persoanele vaccinate au făcut boala. Vaccinul AstraZeneca a fost asimilat în proporție de 83 la sută, Pfizer – de 99,9 la sută, Sinopharm – 11,9 la sută, iar Sinovac – 62 la sută. Epidemiologul a relevat că există o reticență privind vaccinarea anti-COVID-19 în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani.